Trwa ładowanie...

5 sposobów, by odchudzić świąteczne dania

Avatar placeholder
16.12.2015 12:23
5 sposobów, by odchudzić świąteczne dania
5 sposobów, by odchudzić świąteczne dania (Zdjęcie karpia / Shutterstock)

Jeszcze przed Wigilią zastanawiasz się, co zrobić po świętach, aby wrócić do formy i zniwelować skutki świątecznego obżarstwa? Wigilijne potrawy, jak i wszystkie inne, mogą mieć swoją zdrową i bardzo tuczącą wersję. Wybierz tę odchudzoną i nie stwarzaj sobie dodatkowych trosk. Nawet przy suto zastawionym stole.

spis treści

1. Pozwól, by ci się upiekło

Wybieraj potrawy pieczone zamiast smażonych. Prawdopodobnie znasz tę zasadę, stosuj więc ją również w święta. Istnieje wiele sprawdzonych przepisów na pieczonego karpia. Mimo że jego obecność na 24 grudnia wydaje się obowiązkowa, to forma podania zależy od ciebie. Smażenie w panierce sprawia, że ryba wchłania duże ilości tłuszczu. Kaloryczność takiego dania jest oczywiście znacznie większa. Poza tym jest ono ciężkostrawne i długo zalega w przewodzie pokarmowym. Nie obsmażaj też pierogów, uszek ani śledzia.

2. Zupy z wigilijnego kotła

Wigilijne zupy – barszcz, grzybowa, owocowa i rybna – w wersji odchudzonej nie są zabielane tłustą śmietaną. Najlepiej nie rób tego wcale, ale kiedy już musisz, używaj mleka o niskiej zawartości tłuszczu lub jogurtu. Minimalizuj przy tym ilość dodawanej soli. Natomiast smak możesz polepszyć, dozując odpowiednio ziołowe przyprawy. Czy próbowałaś już barszczu z cynamonem?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

3. Śledź w centrum uwagi

Śledź na świątecznym stole bardzo często pojawia się w kilku różnych postaciach. Postaraj się jednak unikać tego smażonego i w oleju. To danie również da się przyrządzić smacznie w wersji dietetycznej. Skrop go sokiem z cytryny, przypraw i ugotuj w wodzie, w bulionie warzywnym albo upiecz.

4. Ciasto, ciasta i ciasteczka

Przygotowując domowe pierogi, używaj mąki razowej do wyrobienia ciasta. A jeśli twój dom należy do tych, w których bez słodkiego „ani rusz”, wybieraj te łakocie, które możesz odchudzić, np. sernik z chudego twarogu. Cukier zastępuj miodem bądź naturalnym słodzikiem.

Bądź kreatywna i zastępuj tuczące produkty tymi lżejszymi również według własnego uznania. A jeżeli rzeczywiście zależy ci na odchudzeniu wigilijnych potraw, przyłóż się do tego, by przygotować je osobiście bądź z najbliższymi. Będziesz miała zupełną pewność, co znajduje się na twoim talerzu. Wesołych, smacznych i zdrowych świąt!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze