Trwa ładowanie...

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

 Sylwia Stachura
01.01.2019 19:07
7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu
7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu (Zdjęcie mangostanu / Shutterstock)

Jeśli nigdy nie słyszałeś o mangostanie – małym okrągłym owocu pochodzącym z Azji – czas to zmienić. Nie ma nic wspólnego z popularnym mango, ale warto go znać ze względu na właściwości lecznicze. Mangostan (Garcinia Mangostana) to jeden z najciekawszych owoców tropikalnych. W krajach południowo-wschodniej Azji roślina ta nazywana jest „królową wszystkich owoców”.

Mangostan to doskonałe źródło naturalnie występujących polifenoli, znanych jako ksantony, czyli najpotężniejsze antyoksydanty. Są to przeciwutleniacze, które mają właściwości leczenia uszkodzonych komórek przez wolne rodniki. Skutecznie zapobiegają  starzeniu się organizmu, występowaniu chorób sercowo-naczyniowych oraz hamują powstawanie nowotworów. Ze względu na antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości herbatę z mangostanu powinny spożywać osoby o obniżonej odporności organizmu oraz mające problemy z leczeniem chorób skóry, np. trądzikiem, przebarwieniami. Napar z liści  mangostanu skutecznie zwalcza biegunkę bakteryjną.

1. Zdrowe serce

Owoce mangostanu są źródłem bardzo silnych przeciwutleniaczy – ksantonów. Chronią komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. Zapobiegają też groźnym schorzeniom układu krążenia, ponieważ obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

2. Zapobieganie infekcjom

Herbata z mangostanu zawiera dużą dawkę witaminy C, dzięki której zyskujemy odporność na przeziębienia i grypę. Antyoksydanty znajdujące się w egzotycznych owocach blokują rozwój bakterii i grzybów w organizmie, co może zapobiegać infekcjom. Regularne picie herbaty z mangostanu wzmacnia organizm i redukuje podatność na choroby.

Zobacz film: "Jak należy dbać o układ odpornościowy?"

3. Profilaktyka antyrakowa

– Popularność herbaty z mangostanu to zasługa ksantonów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, gdyż są silnymi antyoksydantami. Napar z mangostanu ma wysoką wartość odżywczą, ponieważ jest źródłem wielu witamin z grupy B. Jest również bogaty w składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, potas oraz fosfor – mówi portalowi abcZdrowie.pl dietetyk Magdalena Borowiec.

Przeciwutleniacze mogą hamować wzrost komórek rakowych, dlatego herbatę z tego owocu poleca się jako część profilaktyki antynowotworowej. Ksantony chronią przed białaczką, rakiem wątroby i piersi.

4. Piękna i zdrowa skóra

Herbata z mangostanu pomaga na wiele problemów ze skórą i działa jak naturalny suplement diety. Dzięki właściwościom antybakteryjnym polecana jest osobom o tłustej skórze ze skłonnościami do wyprysków. Picie naparu może zredukować błyszczenie skóry i pomóc w szybkim gojeniu się pryszczy. Z kolei przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu i pomagają zachować młody wygląd.

5. Skuteczne odchudzanie

Owoce mangostanu mają mało kalorii, ale dużo błonnika, dlatego polecane są osobom na diecie. Herbatka z mangostanu ułatwia odchudzanie, oczyszcza z toksyn i dodaje energii.

6. Mangostan na PMS

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to problem wielu kobiet. Wahania nastroju, zawroty głowy i złe samopoczucie można pokonać za pomocą niezwykłego napoju, który reguluje poziom hormonów.

7. Energia i dobre samopoczucie

Pijąc rano herbatę z mangostanu, zyskujemy energię na cały dzień. Wystarczy jedna filiżanka, by poczuć się pobudzonym i mieć lepsze samopoczucie. Tropikalna herbata przyda się zwłaszcza jesienią i zimą, gdy czujemy się senni i zmęczeni.

Świeże owoce mangostanu są w Polsce trudno dostępne, ale suszone można kupić w internecie albo w sklepach ze zdrową żywnością - kosztują ok. 40 zł za 100-gramowe opakowanie. Jak przygotować napar? Wystarczy zalać suszony mangostan gorącą wodą i zostawić do zaparzenia na kilka minut.

 

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze