Trwa ładowanie...

Botwina – właściwości zdrowotne (WIDEO)

Avatar placeholder
28.08.2019 14:12

Botwina to warzywo sezonowe, z którego przygotowaną zupę "botwinkę" zna każdy. Botwina to inaczej burak ćwikłowy. Zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych. Jest polecana szczególnie kobietom, ponieważ zawiera fitoestrogeny. Botwina to inaczej młode liście buraka ćwikłowego.

Zawiera dużo witamin, wapnia i żelaza. Korzyści z jedzenia tego warzywa są ogromne. Szczególnie polecana jest kobietom. Dlaczego? Burak ćwikłowy stosowany jest podczas infekcji i przeziębienia, ponieważ zawiera dużo witaminy A i C oraz wapnia i żelaza. Botwinka pobudza apetyt i koi nerwy.

Jest lekkostrawna i ma mało kalorii - w 100 gramach świeżych liści jest 19 kalorii, a w gotowanej 27 kalorii. Warto ją jeść podczas odchudzania. Botwina zawiera fitoestrogeny, które działają podobnie, jak estrogeny. Są to hormony piękna, młodości i seksu stąd też koniecznie powinna znaleźć się w diecie kobiet.

Ponadto pomaga odtruć się i odkwasić organizm, jest zbawienna dla prawidłowej pracy wątroby. Z botwiny możemy przygotować zupę. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie.

Pamiętaj jednak, aby gotować ją w dużej ilości wody, którą następnie trzeba odlać, aby pozbyć się kwasu szczawiowego. Uwaga zabiera on z organizmu potrzebny kościom wapń dlatego koniecznie dodajmy do botwinki trochę śmietany lub mleka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze