Trwa ładowanie...

Chcesz mieć lepszą pamięć? Jedz łososia (WIDEO)

Avatar placeholder
24.07.2019 14:15

Łosoś to jedna z najchętniej kupowanych przez Polaków ryb. I słusznie. Ta morska ryba niewątpliwe walory smakowe łączy z wartościami odżywczymi.

Łosoś jest bogaty w witaminy C, D, A, E, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę. Zawiera minerały, takie jak sód, potas, wapń, magnez, fosfor, selen oraz mikroelementy: jod, żelazo, miedź, cynk, mangan. Dostarcza pełnowartościowego białka i aminokwasów. W 100 gramach łososia znajduje się aż 20 gramów białka.

Zawiera też pewien składnik, który jest kluczowy dla sprawnego funkcjonowania mózgu. Łosoś, który należy do ryb tłustych, to naturalne źródło kwasów omega-3, które poprawiają ukrwienie mózgu, przez co usprawniają jego pracę i polepszają pamięć. Przy okazji wspomagają układ krążenia i zapobiegają chorobom serca, zmniejszają stan zapalny, wpływają na ostrość widzenia i poprawiają nastrój.

Co ważne, obróbka termiczna łososia nie zmniejsza znacząco ilości zawartych w nim kwasów omega-3, dlatego gotowana, pieczona czy smażona ryba również dostarczy ważnego dla mózgu składnika.

Łosoś jest najczęściej polecaną rybą na poprawę pamięci i koncentracji. Jednak nie tylko jedząc tę rybę możemy poprawić pamięć.

Poznaj inne produkty, które usprawniają pracę mózgu. Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze