Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Avatar placeholder
18.12.2015 16:13
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe (Ciastka / Shutterstock)

Jeśli chcesz zaskoczyć gości nowym wypiekiem, a brakuje ci pomysłów, możesz spróbować zrobić ciasteczka wegetariańskie z orzechami i czekoladą. Przygotowanie ich może zająć więcej czasu niż zrobienie zwykłego ciasta, ale końcowy efekt jest wart wysiłku, jaki wkłada się w ich przygotowanie.

Składniki:

  • 175 g zwykłej mąki pszennej,
  • 250 g mąki ryżowej,
  • 25 g kakao w proszku,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 135 g margaryny,
  • 200 g cukru,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • 140 g posiekanych rodzynek,
  • 115 g niesolonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych,
  • 175 g stopionej czekolady mlecznej lub deserowej.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Do miski przesiej oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia, sól. W misce utrzyj (przez ok. 2 minuty) margarynę z cukrem tak, by powstała kremowa masa. Dodaj esencję waniliową, a później stopniowo mąkę, aż powstanie gładkie ciasto. Wsyp rodzynki i orzeszki ziemne do miski. Z powstałej masy urywaj kawałki ciasta wielkości orzecha i formuj z nich kulki, a następnie obtaczaj w orzeszkach ziemnych. Ułóż kule na 2 posmarowanych tłuszczem, teflonowych blachach w odległości ok. 7,5 cm od siebie i spodem szklanki zanurzonym w mące rozpłaszcz je na placki o grubości ok. 5 mm. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut. Ostygnięte ciasteczka skrop stopioną czekoladą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze