Trwa ładowanie...

Cielęcina po francusku

Avatar placeholder
15.03.2017 19:37
Cielęcina po francusku
Cielęcina po francusku

Cielęcina w sosie z pomidorami i ziołami to przepis godny francuskiego obiadu. Warto wypróbować danie we własnej kuchni i przekonać się o jego walorach smakowych.

Składniki:

  • 2 kg cielęciny,
  • 3 cebule,
  • 4 pomidory,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła,
  • 1 łyżka przecieru z pomidorów,
  • 12 czarnych oliwek,
  • 350 ml białego wina,
  • sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie189,96 kcal
Białka23,55 g
Węglowodany1,9 g
Tłuszcze8,14 g
Błonnik0,72 g
Cielęcina w sosie
Cielęcina w sosie

Cielęcina według francuskiej receptury.

zobacz galerię
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz, dopraw solą i pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę oliwy na głębokiej patelni i podsmaż cielęcinę, przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień na średni i dorzuć pokrojoną w plasterki cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć pokrojone w większą kostkę pomidory i posiekany czosnek. Smaż przez 5 minut, często mieszając, po czym dodaj pieczarki, białe wino, przecier pomidorowy i dopraw wszystko solą, pieprzem i ziołami (na przykład majerankiem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem). Zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Na koniec dodaj oliwki i gotuj jeszcze przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem.

Komentarz:

Wartość odżywcza dania jest wysoka przede wszystkim ze względu na obecność warzyw, takich jak cebula, czosnek czy pieczarki. Ponadto smaku dodaje białe wino, pomagające jednocześnie przyjąć cielęcinę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze