Trwa ładowanie...

Co jeść, by wzmocnić wątrobę?

 Agnieszka Gotówka
08.12.2021 14:37
Co jeść, by wzmocnić wątrobę?
Co jeść, by wzmocnić wątrobę?

Wątroba pełni w organizmie wiele bardzo istotnych funkcji. Łatwo jednak o uszkodzenie tego narządu. Odpowiednia dietą można jednak wątrobę zregenerować. Co zatem powinno się włączyć do swojego jadłospisu?

spis treści

Bardzo korzystnie na wątrobę wpływają gorzkie produkty, tj. karczochy, rukola, kakao. W medycynie ludowej z kolei istotną rolę w tym zakresie odgrywają zioła. W profilaktyce chorób wątroby poleca się zwłaszcza takie rośliny jak: mniszek lekarski, korzeń lukrecji i ostropest plamisty, o którym kilka słów w dalszej części artykułu.

Poszczególne składniki wymienionych produktów wspomagają regenerację komórek wątroby, zwiększają przepływ krwi, obniżają poziom cholesterolu, a przy tym pozytywnie wpływają na trawienie.

Zobacz film: "Czynniki ryzyka chorób wątroby"

Stymulują ponadto produkcję i przepływ żółci, co sprzyja procesowi detoksykacji organizmu.

1. Oleje dobre dla wątroby

Wątrobie szkodzi tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. W komórce wątrobowej jest on przekształcany w cholesterol. Nie oznacza to jednak, że wątroba w ogóle tłuszczu nie potrzebuje. Wręcz przeciwnie. Istotny jest jednak jego rodzaj.

By wątroba miała mniej pracy, do diety warto włączyć kwasy tłuszczowe występujące w roślinach. Szczególnie korzystne działanie dla tego narządu wykazują kwasy z rodziny omega-6 i omega-3.

Ich bogatym źródłem są ryby morskie. Można również sięgnąć po tłoczone na zimno oleje, np. olej lniany lub olej z czarnuszki.

Przyjazne wątrobie są oleje pochodzenia roślinnego
Przyjazne wątrobie są oleje pochodzenia roślinnego (123RF)

2. Ostropest plamisty

To wspomniane wcześniej zioło z powodzeniem nazwać można prawdziwym obrońcą wątroby i jej uzdrowicielem. Odtruwa organizm, wspomaga leczenie marskościstłuszczenia wątroby oraz usprawnia  pracę woreczka żółciowego.

Odpowiada za to sylimaryna, substancja aktywna, która stanowi kompleks pochodnych flawonoidów. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, rozkurczowe, detoksykujące, żółciotwórcze i żółciopędne. Obniża przy tym poziom cholesterolu we krwi.

Sylimaryna chroni ponadto wątrobę przed działaniem toksycznych substancji.

Ostropest plamisty stosuje się w profilaktyce marskości wątroby i kamieni żółciowych. Pomaga również w regeneracji wątroby w przypadku niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.

By osiągnąć pożądane efekty w leczeniu konieczne jest regularne stosowanie omawianego zioła. Terapia taka nie jest obciążona ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych.

Ostropestu plamistego nie powinno się jednak stosować w przypadku niedrożności dróg żółciowych.

Wątrobie szkodzi zła dieta i alkohol. I chyba nie ma osoby, która by o tym nie wiedziała. Niestety, w krajach Europy Wschodniej stale rośnie liczba zgonów z powodu chorób wątroby.

Z pewnością wpływ na to ma wysokie spożycie alkoholu w na tym obszarze. Nie bez znaczenia jest również wzrost liczby pacjentów z otyłością, cukrzycą i zespołem metabolicznym.

Ten niepokojący trend można w pewnym stopniu powstrzymać, o ile komponując codzienny jadłospis będzie się uwzględniało wpływ określonych produktów na wątrobę. Jest ona na tyle ważnym narządem, że odpoczynek i regeneracja z pewnością się jej należą.

Następny artykuł: Oczyszczający, ziołowy napar na wątrobę
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze