Trwa ładowanie...

Cytrynowy kurczak

Avatar placeholder
15.03.2017 17:51
Cytrynowy kurczak
Cytrynowy kurczak

Podana potrawka z kurczaka jest dosyć oryginalna ze względu na cytrynowy posmak, jednak warto spróbować. Cytryna w połączeniu z kurczakiem to zdrowotna mieszanka wybuchowa.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 1 białko,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • łyżka bulionu z kurczaka,
  • 3 łyżki sok z cytryny (około 1,5 cytryny),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki wina ryżowego,
  • 1,5 łyżki posiekanego czosnku,
  • 1 suszone chili,
  • mała zielona cebulka.
Kurczak z cytryną
Kurczak z cytryną

Połączenie mięsa drobiowego i kwaskowatej cytryny może być naprawdę ciekawe. Przede wszystkim jednak

zobacz galerię
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w większe kostki. Z mąki, soli, białka i oleju sezamowego zrób marynatę, w którą włożysz kawałki mięsa. Marynuj przez jakieś 20 minut. Nalej do większego garnka osoloną wodę i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i wsadź do wody kurczaka. Mieszaj ciągle drewnianą łyżką, żeby kawałki nie przywarły do siebie. Trzymaj tak mięso przez 5 minut, potem wyjmij i osusz. W rondlu połącz bulion, sok z cytryny, cukier, sos sojowy, wino, czosnek i chili i duś na wolnym ogniu przez kilka minut. Potem dodaj kurczaka. Sos, dzięki mące, powinien być z w miarę gęsty, jeśli nie – dodaj mąkę. Po kilku minutach można już podać potrawę na talerze!

Komentarz:

Danie z kurczaka w cytrynie to przede wszystkim skupisko białka, tak bardzo korzystnego dla naszych kości i stawów, oraz witamin A i C , które wspomagają nasz wzrok, zapobiegają chorobom oczu i skóry, a także wzmacniają odporność i likwidują stany zapalne. Oprócz walorów smakowych, danie jest niezwykle zdrowe – warto po nie sięgnąć.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie231,87 kcal
Białka31,42 g
Węglowodany13,00 g
Tłuszcze7,27 g
Błonnik1,57 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze