Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Kamila Okulska

Czy każde E jest złe?

Avatar placeholder
01.01.2019 20:45
Czy każde E jest złe?
Czy każde E jest złe? (Zdjęcie autorstwa bertknot / CC BY-SA 2.0)

Media straszą nas wszechobecną chemią w żywności, czającą się pod złowrogo brzmiącym symbolem „E”. Ale czy naprawdę każde „E” jest złe? Czy każdy skrót substancji chemicznej, umieszczony w składzie podanym na etykiecie jest dla nas szkodliwy?

spis treści

1. Podział dodatków żywnościowych

Każdy dodatek do żywności jest oznaczony skrótem składającym się z litery „E” i liczby. W niektórych przypadkach po liczbie może być jeszcze dodana mała litera. Dodatki można podzielić na kilka grup: barwniki, środki konserwujące, przeciwutleniacze, zagęszczacze, wzmacniacze smaku i inne. Każda z nich ma swoje zakresy liczbowe. Barwniki są najczęściej określane liczbami  100–199, środki konserwujące: 200–299, przeciwutleniacze: 300–399, zagęszczacze: 400–499, wzmacniacze smaku: 600–699, a liczby powyżej 700 określają inne dodatki.

2. Identyczny z naturalnym – naturalny czy nie?

Na wielu etykietach możemy spotkać się z taką informacją: „aromat identyczny z naturalnym”. Co to oznacza? Są to substancje powstające w wyniku procesu chemiczneego, którego skutkiem jest uzyskanie cząsteczkowej budowy identycznej do orygniału oraz o takich samych właściwościach jak substancje pochodzenia naturalnego. Przykładem jest etylowanilina, która ma od czterech do pięciu razy mocniejszy zapach niż zwykła, naturalna wanilina.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

3. Dobre E w składzie

Unia Europejska klasyfikuje wszystkie dodatki do żywności, które zostały dopuszczone do użytku w krajach członkowskich. Lista ta zawiera preparaty, które są bezpieczne dla zdrowia. Czasami pod skrótami kryją się także substancje naturalne.

Grupa: barwniki

SkrótWyjaśnienie
E100kurkuma
E101ryboflawina (wit. B2)
E106ryboflawiny-5-fosforan (wit. B2)
E120koszenila
E140chlorofile
E153węgiel

Grupa: środki konserwujące

SkrótWyjaśnienie
E200kwas sorbowy
E260kwas octowy
E270kwas mlekowy
E290dwutlenek węgla

Grupa: przeciwutleniacze

SkrótWyjaśnienie
E300witamina C (kwas askorbinowy)
E322lecytyna
E307witamina E

Grupa: zagęszczacze

SkrótWyjaśnienie
E400kwas alginowy
E406agar
E407karagen
E422glicerol
E440pektyny
E411żelatyna
E460celuloza

Grupa: inne dodatki

SkrótWyjaśnienie
E5006wodowęglan sodu
E901wosk pszczeli
E931lanolina

Każdy dodatek do żywności przechodzi badania pod kątem toksyczności, rakotwórczości i teratogenności (mutagenny wpływ na zarodek oraz płód). Dodatkowo podczas takich badań jest również sprawdzana ilość, jaką człowiek może bezpiecznie spożyć w ciągu dnia. Oczywiście, we wszystkim trzeba zachować umiar. Nie można ignorować dodatków do żywności, gdyż nawet te naturalne mogą wywoływać niepożądane reakcje organizmu.

To kolejny artykuł z cyklu „Język etykiet”. Wcześniej ukazał się już artykuł „Etykiety – jak odczytać ich język?”.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze