Trwa ładowanie...

Czy przypalone jedzenie jest rakotwórcze?

Avatar placeholder
04.02.2020 11:38
Czy przypalone tosty są rakotwórcze?
Czy przypalone tosty są rakotwórcze? (123RF)

Czasem nie da się uniknąć przypalonego jedzenia. Grzanki, kiełbasa z grilla lub pieczone ziemniaki mogą być bardziej spieczone niż normalnie. Czy ich spożycie jest dla nas niebezpieczne? Twórcy jednego z brytyjskich programów BBC postanowili wyjaśnić tę kwestię.

1. Przypalone jedzenie

Od pewnego czasu mówi się o szkodliwości przypalonego jedzenia. Eksperci ostrzegali nas, że takie potrawy mogą zawierać rakotwórcze substacje. Pod lupą szczególnie znalazły się pieczone warzywa i grzanki, które mogą być często odrobinę przypalone.

4 produkty, które są zdrowe, ale tylko w małych ilościach
4 produkty, które są zdrowe, ale tylko w małych ilościach [4 zdjęcia]

Nawet najzdrowsza żywność spożywana w zbyt dużej ilości może negatywnie wpływać na nasz organizm. Jeśli

zobacz galerię

W programie emitowany przez brytyjską stację BBC "Food: Truth or Scare", prowadzący Gloria Hunniford i Chris Bavin postanowili ostatecznie wyjaśnić, czy powinniśmy unikać przypalonego jedzenia.

Zobacz film: "Trucizny w produktach spożywczych"

W programie przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych na podstawie których dowiedziono, że niektóre produkty spożywcze zawierają wysoki poziom akrylamidu, który powstaje w wyniku długiego trzymania jedzenia w wysokiem temperaturze.

2. Rakotwórczy akrylamid?

Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem akrylamid został uznany za "prawdopodobnie rakotwórczy". Warto mieć się na baczności i sprawdzać składy żywności.

W brytyjskim programie przedstawiono badania przeprowadzone na myszach. Dowiodły one, że aby akrylamid zawarty w przypalonych tostach był szkodliwy, należy zjeść ok. 160 kromek.

Warto pamiętać jednak, że poziom akrylamidu wzrasta wraz z czasem trzymania jedzenia w wysokiej temperaturze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze