Trwa ładowanie...

Dania z mrożonki

Dania z mrożonki
Dania z mrożonki

Lata nie się zatrzymać, ale dzięki temu, że mamy mrożoną żywność możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Mrożone warzywa i owoce są powszechnie dostępne i można je znaleźć obecnie w każdym sklepie spożywczym. Wartość odżywcza mrożonych warzyw i owoców jest niewiele mniejsza od wartości świeżych owoców, a ponadto można przyrządzić z nich bardzo wiele różnych potraw. Zobacz, jak smakują dania z mrożonki i jak szybko można je przygotować, nie dysponując zbyt dużą ilością czasu.

1. Wartość odżywcza mrożonych warzyw i owoców

Badania przeprowadzone przez naukowców z California Institute of Technology (CALTECH) pokazały, że żywność mrożona zawiera niewiele mniej składników odżywczych niż świeże warzywa i owoce, jeśli zostały zachowane opowiednie warunki przechowywania warzyw i owoców. Na przykład zamrożony świeżo po zerwaniu groszek zawiera o 25% więcej witaminy C niż niemrożony dwutygodniowy produkt. Mrożenie pozwala więc zamknąć witaminy i składniki odżywcze często tracone w czasie transportu produktu do sklepów. Mrożenie owoców i warzyw jest procesem naturalnym, dlatego też nie wymaga konserwantów. Mrożonki w smaku niewiele się różnią od świeżych produktów. Jeśli mrożenie warzyw przeprowadza się w ciągu kilku godzin po zbiorze, warzywa i owoce zachowują niemal identyczny do świeżych smak. Oprócz tych plusów dochodzi również czynnik ekonomiczny. Mrożonki warzywne i owocowe są tańsze od swoich świeżych odpowiedników i nie podlegają wahaniom cen w ciągu roku. Poza tym są dostępne w sklepach dania gotowe z mrożonek, które są gotowe po podgrzaniu.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Przepisy na dania z mrożonkami

Dieta z mrożonkami trwa 7 dni (jednak określenie dieta 7-dniowa mogłoby być mylące, ponieważ pod tą nazwą ukrywa się inny sposób odżywiania), jednak by rezultaty były widoczne, należy stosować ją przez kilka tygodni. W ciągu jednego tygodnia można stracić około 1 kg – urtata zbędnych kilogramów jest stopniowa, dzięki czemu możliwa jest stabilizacja wagi. Zalecana jest dla osób z nadwagą, którym brakuje czasu na przygotowywanie posiłków. Nie powinny jej stosować dzieci, rosnąca młodzież, kobiety w ciąży oraz karmiące. Skuteczna dieta obejmuje 5 posiłków dziennie, dzięki czemu osoba będąca na diecie nie powinna odczuć głodu. Dieta z mrożonkami może wyglądać następująco:

Dzień 1

Śniadanie: 2 kromki razowego chleba, 50 g pasztetu sojowego, 4 średniej wielkości ogórki kwaszone, pół średniej papryki, sałata.

Drugie śniadanie: Koktajl z mrożonych malin.

  • Składniki: 150 g jogurtu naturalnego light, 1/5 90 g opakowania mrożonych malin, łyżeczka cukru.
  • Przygotowanie: Mrożone maliny zmiksować z jogurtem, dodać cukier.

Obiad: Zapiekanka z mrożonym szpinakiem i parmezanem.

  • Składniki: Szklanka (50 g) pełnoziarnistego makaronu świderki, 2/3 300 g opakowania mrożonego szpinaku, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 łyżki startego parmezanu, 2 ząbki czosnku, zielenina, zioła prowansalskie, szczypta soli i pieprzu.
  • Przygotowanie: Poddusić szpinak na oliwie, dodać czosnek, doprawić przyprawami. Ugotować na półtwardo makaron i dodać go do szpinaku. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać parmezanem i zapiekać przez kwadrans w temperaturze 180 stopni C.

Podwieczorek: 2 duże kiwi.

Kolacja: Sola w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami.

  • Składniki: 100 g fileta z soli, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 3 czarne oliwki, pół łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, zioła, sól i pieprz, cytryna.
  • Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Doprawić przyprawami i ugotować na parze. Na oliwie z oliwek podgrzać przecier i plasterki oliwek, dodać zieleninę, doprawić. Ugotowaną rybę polać sosem.

Dzień 2

Śniadanie: Płatki na mleku z kawałkami brzoskwini.

  • Składniki: Szklanka mleka 0,5%, 3 łyżki płatków owsianych, jedna brzoskwinia z puszki, łyżka rodzynek.
  • Przygotowanie: Ugotować na mleku płatki owsiane z dodatkiem rodzynek. Do ugotowanej zupy dodać pokrojone kawałki brzoskwini.

Drugie śniadanie: Twarożek z papryką i szczypiorkiem.

  • Składniki: Pół małej grahamki, twarożek z papryką i szczypiorkiem, pół średniego ogórka, liście sałaty.
  • Przygotowanie: Pokroić na drobne kawałki paprykę i wymieszać ją z twarożkiem, dodać zieleninę i doprawić do smaku.

Obiad: Indyk pod kołderką z mrożonego groszku.

  • Składniki: 100 g fileta z piersi indyka, 1/5 90 g opakowania mrożonego groszku, pół łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Przygotowanie: Posypać indyka przyprawami, zawinąć w folię i piec przez 20 minut w temperaturze 180-200 stopni C. W małej ilości ugotować groszek, następnie zmiksować z oliwą i zieleniną, doprawić przyprawami. Przygotowanym purée polać rybę tuż przed podaniem.

Sałata z sosem winegret.

  • Składniki: 6-8 liści sałaty, duży pomidor, pół średniej papryki, pół małej cebuli, sos winegret: łyżeczka oliwy z oliwek, ocet winny, 2 ząbki czosnku, zielenina, sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki, dodać pokrojonego pomidora, paprykę oraz cebulę. Oliwę z octem winnym wymieszać, dodać pokrojony czosnek, posiekaną zieleninę, całość doprawić do smaku. Przed podaniem warzyw polać je sosem.

Podwieczorek: Duża gruszka.

Kolacja: Zupa z mrożonej ryby i warzyw.

  • Składniki: 100 g fileta z chudej ryby (dorsza, soli, pangi, mintaja, morszczuka), ½ 220 g opakowania mieszanki mrożonych warzyw: brokuł, kalafior, marchew, 300 ml bulionu z kostki, łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, zielenina, zioła, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Sokiem z cytryny skropić rybę, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Do bulionu dodać warzywa i gotować je do czasu, gdy będą miękkie. Dodać oliwę, zieleninę, doprawić do smaku.

Dzień 3

Śniadanie: Mała grahamka, 1/3 opakowania naturalnego 3% serka, 2 cienkie plasterki sera pleśniowego, 2 łyżeczki żurawiny lub niskosłodzonej borówki, średni ogórek, duży pomidor, liście sałaty.

Drugie śniadanie: Koktajl z mrożonych wiśni.

  • Składniki: 150 g jogurtu naturalnego, 10 mrożonych wiśni, łyżeczka cukru.
  • Przygotowanie: Jogurt zmiksować z wiśniami, dosłodzić.

Obiad: Sałatka czosnkowa z mrożonym bobem i oliwkami, 2 kromki pieczywa chrupkiego.

  • Składniki: 1/3 300 g opakowania mrożonego bobu, 2 średnie pomidory, pół średniej papryki, 5 czarnych oliwek, łyżeczka oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, zielenina, sól, pieprz, zioła.
  • Przygotowanie: Ugotować na półtwardo bób, wymieszać go z kawałkami pomidorów i papryki, plasterkami oliwek, oliwą, czosnkiem i zieleniną, doprawić do smaku.

Podwieczorek: Średni banan.

Kolacja: Omlet z mrożonymi warzywami.

  • Składniki: 1 całe jajko, 2 białka, 3 łyżki mleka 0,5%, ½ 220 g opakowania mrożonych warzyw: brokuły, marchewka, papryka, kukurydza, zielenina, sól, pieprz, zioła, gałka muszkatołowa.
  • Przygotowanie: Zmiksować jajko z białkami, dodać jajko i przyprawy. Usmażyć omlet na patelni teflonowej. Ugotować na parze lub w małej ilości wody warzywa, podać z omletem.

Dzień 4

Pierwsze śniadanie: Mała grahamka, cukiniowe ruloniki z fetą, duży pomidor, pół średniej papryki, liście sałaty.

  • Składniki: Pół małej cukinii, 2 plastry sera feta light, 3 łyżki mleka 0,5%, zielenina, sól, pieprz, zioła.
  • Przygotowanie: Pokroić na duże plastry cukinię, zmiksować ser z mlekiem, dodać zieleninę. Mieszanką posmarować cukinię, zwinąć ją i spiąć wykałaczką. Podawać schłodzone.

Drugie śniadanie: Mały kefir naturalny, banan.

Obiad: Zupa grzybowa z mrożonki z mięsem.

  • Składniki: 2/3 300 g mieszanki mrożonej zupy grzybowej, 150 g fileta z piersi kurczaka, pół małego opakowania (75 g) jogurtu naturalnego light, pół łyżki oliwy z oliwek, 300 ml bulionu z kostki, zielenina, sól, pieprz, zioła.
  • Przygotowanie: Do wrzącego bulionu dodać mięso, warzywa, gotować do miękkości. Mięso pokroić na małe kawałki, zupę zabielić jogurtem, dodać zieleninę, doprawić do smaku.

Podwieczorek: Deser z mrożonymi śliwkami.

  • Składniki: 1/3 150 g mrożonych śliwek, 75 g jogurtu naturalnego light, łyżeczka cukru, szczypta wanilii oraz cynamonu.
  • Przygotowanie: Owoce poddusić z cynamonem, by były gorące. Przed podaniem polać jogurtem i wymieszać z wanilią.

Kolacja: Sałatka z fasoli.

  • Składniki: Kilka liści kapusty pekińskiej, 50 g wędzonej ryby (dorsza, pangi), ½ 220 g mrożonej żółtej fasoli, zielonej ciętej, duży pomidor, pół łyżki oliwy z oliwek, ocet winny, 2 ząbki czosnku, zielenina, sok z cytryny, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Posiekać drobno kapustę, dodać ugotowaną fasolę, rybę, kawałki pomidora, oliwę, zieleninę, doprawić do smaku.

Dzień 5

Śniadanie: Jogurt z mrożonymi owocami leśnymi i miodem.

  • Składniki: 230 g jogurtu naturalnego light, 90 g mrożonych jagód, 3 łyżki płatków owsianych, płaska łyżka pszczelego miodu.
  • Przygotowanie: Owoce, jogurt i miód zmiksować. Przed podaniem dodać płatki, całość wymieszać.

Drugie śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa, 50 g naturalnego serka 3%, 2 plasterki drobiowej szynki, mały pomidor, liście sałaty.

Obiad: Cielęcina duszona z pomarańczą.

  • Składniki: 120 g chudej cielęciny, pół średniej pomarańczy, 50 ml białego wina, bulion, pół łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, zioła, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej, pomarańczę pokroić w małe kawałki, poddusić razem z mięsem, dodać wino, bulion, oliwę, zieleninę, doprawić do smaku.

Podwieczorek: Duże jabłko.

Kolacja: Sałatka z mrożonego kalafiora i ananasa.

  • Składniki: 220 g mrożonego kalafiora, 2 plastry ananasa z puszki, 2/3 jogurtu naturalnego light (100 g), 3 włoskie orzechy, zielenina, zioła, szczypta soli, pieprzu.
  • Przygotowanie: Kalafior ugotować na parze lub w małej ilości wody, podzielić go na małe kawałki, dodać pokrojonego ananasa, jogurt, posiekane orzechy, zieleninę, doprawić do smaku.

Dzień 6

Śniadanie: Truskawki z jogurtem muesli.

  • Składniki: 1,5 małego opakowania jogurtu naturalnego light (230 g), 1/3 mrożonych truskawek (150 g), 3 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami, 3 łyżki granulowanych otrębów.
  • Przygotowanie: Jogurt zmiksować z truskawkami, dodać muesli i otręby. Podawać tuż po przygotowaniu.

Drugie śniadanie: Kanapki z pastą z łososia.

  • Składniki: 1/3 opakowania serka naturalnego 3% (50 g), plaster wędzonego łososia, zielenina, sól, pieprz, zioła.
  • Przygotowanie: Serek wymieszać z łososiem, dodać zieleninę, doprawić do smaku.

Obiad: Sałatka z mrożonym groszkiem i krewetkami.

  • Składniki: Szklanka pełnowartościowego makaronu, 80 g mrożonych krewetek, 1/3 opakowania mrożonego groszku (150 g), pół opakowania jogurtu naturalnego light (75 g), zielenina, sól, pieprz, zioła.
  • Przygotowanie: Ugotować groszek w małej ilości wody lub na parze, krewetki wrzucić do wrzątku, gotować przez 3 minuty. Makaron ugotować na półtwardo, wymieszać, dodać jogurt, zieleninę. Całość doprawić.

Podwieczorek: 2 małe pomarańcze.

Kolacja: Zupa z mrożonych kalafiorów.

  • Składniki: ½ opakowania mrożonej zupy kalafiorowej (220 g), 2 średnie marchewki, średnia pietruszka, 50 g fileta z piersi kurczaka, 300 ml bulionu, zielenina, sól, pieprz, zioła.
  • Przygotowanie: Do wrzącego bulionu wrzucić mięso, warzywa i gotować do miękkości. Przed podaniem mięso pokroić na kawałki, wymieszać z zupą, dodać zieleninę, doprawić do smaku.

Dzień 7

Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego pumpernikla, twaróg z suszonymi pomidorami, 8 rzodkiewek, pół średniego ogórka, liście cykorii. Twaróg z suszonymi pomidorami.

  • Składniki: 1/3 chudego wilgotnego twarogu (80 g), łyżka suszonych pomidorów w oliwie, zielenina, zioła, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Twaróg wymieszać z suszonymi pomidorami, posiekaną zieleniną. Całość doprawić do smaku.

Drugie śniadanie: Małe opakowanie owocowego jogurtu light (150 g), małe jabłko.

Obiad: 1/3 opakowania kaszy gryczanej (35 g), duszony indyk z warzywami.

  • Składniki: 100 g fileta z piersi indyka, 2/3 opakowania mieszanki warzyw mrożonych (marchew, cukinia, fasola, papryka) – 300 g, łyżeczka oliwy z oliwek, zielenina, zioła, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Indyka pokroić na cienki paski, obsmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dodać warzywa, całość poddusić. Dodać oliwę, zieleninę, doprawić do smaku.

Kolacja: Zapiekanka z mrożonej ryby i sałatka z kiszonych ogórków .

  • Składniki: Duży grejpfrut, ryba, pół małego bakłażana, duży pomidor, kilka łyżek bulionu, sok z cytryny, zielenina, zioła, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Posypać przyprawami, delikatnie odsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, dodać warzywa, bulion, poddusić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, kiedy składniki będą lekko miękkie, dodać zieleninę, doprawić do smaku. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sałatka z kiszonych ogórków

  • Składniki: Liście sałaty lodowej, 2 małe pomidory, 4 średnie ogórki kwaszone, pół łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, zioła, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Porwać sałatę na drobne kawałki, dodać kawałki pomidorów, plasterki ogórków, oliwę, zieleninę, doprawić do smaku.

Dieta z mrożonkami ma następujące zalety: rzeczywiście odchudza; mrożonki są doskonałym rozwiązaniem dla osób zapracowanych i mających mało czasu na przygotowywanie posiłków. Do wad takiego sposobu odżywiania możemy zaliczyć: niewielki wpływ produktów mrożonych na utratę masy; niższą zawartość odżywczą produktów mrożonych. Ponadto po rozmrożeniu zmienia się turgor (konsystencja) produktów na niekorzyść.

Następny artykuł: Dieta 1000 kalorii
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze