Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta bez węglowodanów

Avatar placeholder
12.02.2020 23:37
Dieta bez węglowodanów
Dieta bez węglowodanów (123RF)

Dieta bez węglowodanów, zwana ketogenną, jest zalecana u osób chorych na padaczkę lekooporną. Podczas jej stosowania w organizmie powstają związki ketonowe, które obniżają aktywność mózgu.

Czytaj więcej

spis treści

1. Zasady diety bez węglowodanów

Dieta niezawierająca węglowodanów nie jest dietą fizjologiczną i nie powinno się jej stosować w celu odchudzenia się. Zasadniczym wskazaniem do stosowania diety bezwęglowodanowej jest padaczka oporna na leczenie farmakologiczne. Dieta bez węglowodanów generuje w organizmie powstawanie ciał ketonowych, które go zakwaszają, powodując zmniejszenie aktywności komórek nerwowych. Dietę ketogenną stosuje się tylko na zlecenie lekarza neurologa. Podczas stosowania diety ketogennej należy w regularnych odstępach czasu sprawdzać ogólny stan zdrowia. W tym celu co 3 miesiące wykonuje się kompleksowe badania. W czasie stosowania diety bezwęglowodanowej powinno stosować się preparaty witaminowo-mineralne, gdyż eliminując z diety warzywa, owoce, ziemniaki, kasze i pieczywo, nie dostarczamy odpowiedniej ilości witamin z grupy B, witaminy C, beta-karotenu. Maksymalny czas stosowania diety bezwęglowodanowej wynosi około 2-3 lat. Po tym okresie stopniowo zwiększa się w diecie ilość owoców i warzyw oraz kasz.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Wpływ diety bezwęglowodanowej na organizm

Wyłączenie z diety węglowodanów, a tym samym zwiększenie ilości tłuszczu powoduje szereg działań niepożądanych, do których należą:

  • nudności,
  • wymioty,
  • zaparcia – spowodowane wyeliminowaniem z diety błonnika, którego źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce oraz kasze.

U wielu osób, które wyeliminowały z diety warzywa, owoce, kasze oraz produkty zawierające mąkę występuje kamica pęcherzyka żółciowego oraz kamica nerkowa. Częstym negatywnym skutkiem wyeliminowania z diety węglowodanów jest rozwój hipercholesterolemii, która jest bezpośrednią przyczyną rozwoju miażdżycy, a tym samym zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu.

Ponadto osoby, które stosowały dietę z ograniczeniem lub bez węglowodanów zapadają na schorzenia kości – osteopenię, nadmierną łamliwość kości. Dieta bezwęglowodanowa wpływa negatywnie również na układ immunologiczny, upośledzając go. W wyniku tego zwiększa się skłonność do infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Do popularnych diet, które nakazują wyeliminowanie lub ograniczenie węglowodanów w pożywieniu należą: dieta Atkinsa, dieta Kwaśniewskiego, dieta Dukana. Stosowane długotrwale, powyżej jednego miesiąca, zaburzają funkcjonowanie organizmu oraz powodują wiele chorób. Bowiem tylko odpowiednio zbilansowana dieta dostarczająca zarówno białka, tłuszczów, jak i węglowodanów warunkuje zdrowie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze