Trwa ładowanie...

Dieta dla klepsydry

Typ figury „klepsydra” to idealna kobieca sylwetka
Typ figury „klepsydra” to idealna kobieca sylwetka (123rf.com)

Typ figury „klepsydra” to idealna kobieca sylwetka. Proporcje pomiędzy ramionami a biodrami są zachowane, talia jest wyraźnie zaznaczona. Ramiona i biust są pełne, a pupa ładnie zaokrąglona. Nogi są przeważnie długie. Tłuszczyk rozkłada się równomiernie. Większość pań z tą sylwetką ma skłonność do nadwagi, ale jeśli klepsydra dba o siebie, odrobina tłuszczyku zwykle dodaje jej uroku. Gdy nie panuje nad apetytem, tkanka tłuszczowa gromadzi się głównie w okolicach bioder i na udach. Bywa też, że u klepsydry znacznie powiększają się biust i ramiona.

spis treści

1. Co powinna jeść „klepsydra”?

  • Produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym, co osłabi chęć na słodycze.
  • Białko, które powinno pochodzić z ryb i białego mięsa kurzego.
  • Nabiał powinien być spożywany w rozsądnych ilościach.

Figura „klepsydra” powinna unikać cukru, żywności przetworzonej, białego chleba, ziemniaków, makaronu pszennego i białego ryżu.

Zobacz film: "Czy dieta cud istnieje?"

Czytaj więcej

2. Jadłospis dla „klepsydry”

  • Dzień 1

Śniadanie: 30 g płatków kukurydzianych lub muesli z filiżanką chudego mleka, sok z dwóch pomarańczy.

Obiad: 150 g pieczonego morszczuka, 200 g sałatki z kapusty pekińskiej, czerwonej papryki, kiszonego ogórka i łyżeczki oliwy, ugotowany ziemniak.

Podwieczorek: 150 g jogurtu.

Kolacja: 40 g chudej, wędzonej szynki, 100 g niskotłuszczowego twarożku, mały pomidor ze szczypiorem, grahamka.

  • Dzień 2

Śniadanie: jajko na miękko, bułeczka gruboziarnista, herbata z chudym mlekiem.

Obiad: 200 g pieczonej piersi z kury, 200 g surówki z marchewki i jabłka doprawionej sokiem z cytryny, ugotowany ziemniak.

Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego.

Kolacja: 40 g sera mozzarella, 250 g gotowanych brokułów (na zimno), bułeczka grahamka.

  • Dzień 3

Śniadanie: 100 g chudego twarożku, kromka razowego chleba, herbata z chudym mlekiem.

Obiad: 150 g chudej pieczeni, 200 g gotowanych ziemniaków posypanych natką pietruszki.

Podwieczorek: duży grejpfrut z dwoma łyżeczkami cukru.

Kolacja: 150 g sałatki z kukurydzy i tuńczyka w sosie własnym, grahamka, gruszka.

  • Dzień 4

Śniadanie: grahamka, 2 łyżeczki niskosłodzonego dżemu, 150 g jogurtu, kawa z mlekiem.

Obiad: 150 g duszonego dorsza przyprawionego czosnkiem i natką zielonej pietruszki, 100 g czerwonej sałaty, 2 ziemniaki w mundurkach.

Podwieczorek: 200 g melona.

Kolacja: 200 g gotowanych na parze warzyw (brokułów, marchewki, brukselki), grahamka.

  • Dzień 5

Śniadanie: grahamka, 2 łyżeczki miodu, 150 g jogurtu naturalnego.

Obiad: mała pizza margerita, 200 g surówki z kwaszonej kapusty i marchewki.

Podwieczorek: 2 biszkopty, sok z dwóch pomarańczy.

Kolacja: 150 g sałatki z fasoli (z puszki), tuńczyka w sosie własnym i świeżej papryki, doprawionej łyżeczką oliwy i czosnkiem, kromka chleba razowego.

  • Dzień 6

Śniadanie: 30 g muesli albo płatków kukurydzianych z filiżanką chudego mleka, duże jabłko.

Obiad: 200 g spaghetti z sosem pomidorowym, 200 g surówki z tartej marchewki.

Podwieczorek: szklanka koktajlu z chudego mleka i mrożonych owoców.

Kolacja: 60 g chudej pieczeni (na zimno), 200 g surówki z kapusty pekińskiej, pomidora, kwaszonego ogórka, doprawionej łyżeczką oliwy.

  • Dzień 7

Śniadanie: 2 sucharki, 2 łyżeczki dżemu, kawa cappuccino.

Obiad: omlet z dwóch jajek ze szpinakiem.

Podwieczorek: szklanka kisielu albo galaretki z mrożonych owoców posłodzonych słodzikiem.

Kolacja: 200 g ryby po grecku, grahamka, sok z dwóch grejpfrutów.

Następny artykuł: Dieta kobiety aktywnej
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze