Trwa ładowanie...

Przepisy w diecie na nadciśnienie

Avatar placeholder
27.02.2020 04:53
Przepisy w diecie na nadciśnienie
Przepisy w diecie na nadciśnienie

Dieta to najlepszy sposób na niefarmakologiczne leczenie nadciśnienia. Obejmuje szeroko rozumianą zmianę stylu życia. Po pierwsze, musisz walczyć z nadwagą. Już schudnięcie o 10 kilogramów obniża skurczowe ciśnienie krwi o 5-20 mm Hg. Po drugie, staraj się stosować dietę na nadciśnienie, w której powinny znaleźć się produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze i ryże) oraz warzywa i owoce.

spis treści

1. Dieta przy nadciśnieniu

Dieta u ludzi z tym problemem powinna dzielić wszystkie produkty spożywcze na grupy, którym przypisano liczbę porcji, jakie można zjeść jednego dnia. Dzienna wartość energetyczna powinna wynieść 2000 kalorii. Każdego dnia należy jeść: 7-8 porcji produktów zbożowych, 4-5 porcji warzyw i owoców, 2-3 porcje nabiału i 2 porcje mięsa. Orzechy i nasiona strączkowe możesz jeść 4-5 razy tygodniowo, słodycze 5 razy tygodniowo.

W walce z nadciśnieniem zredukuj używanie soli kuchennej. Pamiętaj o ograniczeniu spożycia alkoholu i niepaleniu papierosów, które uszkadzają naczynia krwionośne, powodując miażdżycę.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Domowe sposoby na obniżenie ciśnienia krwi

  • sposób na stres – dieta oraz walka z nerwami, pomogą ci techniki relaksacyjne, joga, zdrowy sen i ćwiczenia,
  • do potraw dodawaj jak najwięcej przypraw, m.in. czosnek, oregano,
  • ogranicz spożycie tłuszczów roślinnych,
  • spróbuj suplementacji magnezu i potasu,
  • ćwicz regularnie (szybki spacer, pływanie).

3. Przykładowy jadłospis w diecie na nadciśnienie

  • 1 dzień

I śniadanie 213 kcal – dwie kanapki z chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty i dwoma plasterkami szynki z indyka, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

II śniadanie 107 kcal – szklanka soku z marchwi.

Obiad 400 kcal
 – spaghetti z owocami morza, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Podwieczorek 89 kcal – jabłko pieczone (150 g) z łyżeczką cukru.

Kolacja 210 kcal
 – sałatka owocowa z sosem twarogowym, szklanka herbaty czerwonej bez cukru.

  • 2 dzień

I śniadanie 258 kcal – 3 łyżki musli crunchy (naturalne) na szklance kefiru 2 -proc., szklanka kawy zbożowej bez cukru.

II śniadanie 92 kcal – szklanka soku pomidorowego, dwa sucharki.

Obiad 370 kcal
 – sałatka nicejska z makaronem, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 96 kcal 
– miseczka kisielu z jabłek (150 ml).

Kolacja 253 kcal – 150 g gotowanych kopytek, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.

  • 3 dzień

I śniadanie 233 kcal – omlet z jednego jajka na parze z konfiturą z róży (35 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0-proc., (100 ml) bez cukru.

II śniadanie 109 kcal – szklanka soku z buraków.

Obiad 359 kcal – kurczak w chrupiącej zalewie jogurtowej, ryż gotowany (50 g suchego), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 88 kcal 
– duża pomarańcza (200 g).

Kolacja 220 kcal
 – krem z dyni, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.

Dieta w nadciśnieniu to podstawa w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia. Zadbaj o zdrowy jasłospis, który powinien być bogaty w witaminy i mikroelementy. Skuteczna w walce z nadciśnieniem będzie dieta śródziemnomorska.

Następny artykuł: Stek i łosoś w diecie na zdrowe serce
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze