Trwa ładowanie...

Dieta po operacji tarczycy

Dieta po operacji tarczycy
Dieta po operacji tarczycy (Zdjęcie autorstwa simon thomas / CC BY-SA 2.0)

Dieta po operacji tarczycy jest istotną cześcią rekonwalescencji. Bezpośrednio po operacji tarczycy powinna być stosowana dieta płynna. Zaleca się taką formę żywienia ze względu na obolałe gardło i szyję po zabiegu. Jadłospis po operacji tarczycy może zawierać produkty stałe dopiero po tygodniu lub nawet dwóćh. Potrawy stałe należy wprowadzać stopniowo. Zaleca się przyjmowanie najpierw potraw miękkich, a z czasem próbowanie potraw bardziej twardych. Po operacji tarczycy gardło i szyja mogą boleć podczas przeżuwania i połykania jedzenia. Dieta pooperacyjna jest prosta w zastosowaniu i pomaga przetrwać trudne chwile. Stosując się do kilku wskazówek, można jeść smacznie i zdrowo, a także nie odczuwać bólu po usunięciu tarczycy. Co jeść w takim razie po operacji tarczycy?

1. Zalecenia dietetyczne po operacji usunięcia tarczycy

Aby zapewnić choremu komfort, leczenie po operacji tarczycy warto wzmocnić właściwą dietą. Jak powinna ona wyglądać?

  • W diecie po operacji tarczycy powinny znaleźć się zupy w formie kremu lub wyłącznie płynu, tzw. płynna dieta. Nie należy dodawać do nich kawałków warzyw i mięsa. Tuż po operacji tarczycy choremu może być wygodniej pić zupę przez słomkę. Taki rodzaj pokarmów jest zalecany ze względu na to, że po operacji tarczycy gardło i szyja mogą boleć podczas przeżuwania i połykania jedzenia.
  • Wskazane są dania z makaronem i lasagne. Kiedy minie tydzień lub dwa po operacji tarczycy, chory może stopniowo przechodzić z płynów do miękkich potraw. Zapiekanki z makaronem i miękkim mięsem, na przykład tuńczykiem, to dobry pomysł. Można także spróbować spaghetti ze startym serem, które będzie sycącym i pożywnym daniem.
  • Pełnotłusty nabiał i desery lodowe przyniosą ulgę obolałemu gardłu. W diecie po operacji nie powinno zabraknąć owocowego purée i sosu jabłkowego. Pozwolą choremu nasycić się i jednocześnie nie będą stanowić dla niego problemu podczas jedzenia.
  • Po operacji należy zadbać o nawodnienie organizmu. Napoje pomagają pozbyć się substancji, które mogłyby spowolnić gojenie się gardła. Do każdego posiłku warto coś wypić. Optymalnymi płynami są: mleko, woda i sok owocowy.
  • Produkty bogate w białko, witaminy C, K, A, E, a także z grupy B, jak również cynk ułatwiają gojenie się ran. Dlatego też warto spożywać dużą ilość owoców i warzyw, chude mięsa, wędliny, ryż, pełnoziasrniste pieczywo, ryby czy przetwory mleczne.

Aby składniki w pokarmach przyswajały się odpowiednio, warto rozłożyć pokarmy na co najmniej pięć posiłków. Posiłki diety płynnej można przygotować poprzez przecieranie owoców i warzyw lub też miksowanie w sokowirówce czy blenderze. Późniejsza dieta powinna być lekkostrwana, dlatego też zaleca się przygotowywanie pokarmów poprzez gotowanie, gotowanie na parze czy też pieczenie. Pierwsze dni po operacji usunięcia tarczycy są szczególnie trudne dla chorego. Czuje się obolały, a jedzenie sprawia mu ból. Ten dyskomfort można jednak zmniejszyć poprzez odpowiednią dietę. Po kilku trudnych dniach, kiedy nawet picie przez słomkę może być uciążliwe, stopniowo wprowadza się produkty stałe. Najważniejsze jest wybieranie dań, które pozwalają się nasycić i nie powodują większego bólu.

Następny artykuł: Dieta przy niedoczynności tarczycy - przemiana materii, jadłospis
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze