Trwa ładowanie...

Dieta po operacji żołądka

Avatar placeholder
23.04.2019 14:24
Dieta po operacji żołądka
Dieta po operacji żołądka (123RF)

Dieta po operacji żołądka jest niezmiernie ważna, ponieważ operacja narządu prowadzi dość często do zakłóceń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Zaburzenia trawienia i wchłaniania to najczęstsze konsekwencje po operacji żołądka. Dieta po usunięciu żołądka jest dietą oszczędzającą przewód pokarmowy i zapobiegającą niedoborom pokarmowym. Po zabiegu należy zmienić nawyki żywieniowe. Lekarze zalecają potrawy lekkostrawne, gotowane, z małą zawartością tłuszczów zwierzęcych i oczywiście węglowodanów.

spis treści

1. Jaką dietę należy stosować po usunięciu żołądka?

Przebieg dawkowania pokarmów po operacji żołądka:

  • Po rozległej resekcji żołądka można podawać już od początku napoje.
  • Pierszym posiłkiem jest kleik. Powinien być przyrządzony z ryżem lub kaszą manną gotowaną na wodzie, z dodatkiem soli. Kaszę zalewa się zimną wodą w ilości 10-krotnie większej od objętości kaszy i następnie gotuje się przez 2-3 godziny.
  • Na czwarty dzień po operacji żołądka można podawać przetarte owoce.
  • Następnie dietę pooperacyjną rozszerza się o przecierane warzywa, zupy i białe pieczywo.
  • W 6-8 dni po zabiegu można podawać mięso gotowane, mielone, jaja na miękko. Najważniejszym zaleceniem diety po operacji żołądka jest zwiększenie ilości białka. W ciągu doby należy dostarczać 1,5-2 g białka/kg masy ciała, co daje średnio od 110 do 130 g białka na dobę. Białko powinno być zwierzęce.
Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Zasady dotyczące stosowania diety po operacji

Oto najważniejsze zasady, którymi należy kierować się po operacji żołądka:

  • Dzienna racja pokarmowa posiłków powinna być podzielona na 5-6 dań na dobę.
  • Kawa, herbata, wino, piwo – to najwięksi wrogowie żołądka po operacji.
  • Łagodne przyprawy są dozwolone, takie jak: wanilia, koper, cynamon, natka pietruszki, anyżek, sok z cytryny, kminek. Nie wolno używać ostrych przypraw, np. pieprzu, papryki, chili.
  • Dieta bogatobiałkowa jest bazą zdrowego odżywiania po operacji. Należy zwiększyć ilość takich produktów jak: mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe, jaja, chude gatunki mięs (cielęcina, kurczaki, indyki, króliki) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka). Najlepszym źródłem białka są również chude gatunki ryb, np. dorsz, sandacz, szczupak. Produkty bogatobiałkowe powinny się znaleźć w każdym posiłku.
  • Niewskazane są również grzyby, sery ostre i topione.
  • Należy ograniczyć podaż tłuszczu do 50-70 g/dobę.
  • Potrawy należy gotować w wodzie lub na parze oraz piec w folii. Nie wolno jeść potraw smażonych bądź pieczonych w tradycyjny sposób.

3. Dieta przy zespole typu dumping

Zespół typu dumping może wystąpić po operacji żołądka, charakteryzuje się występowaniem objawów ze strony przewodu pokarmowego i układu krążenia, tj.: wymioty, biegunki, omdlenia, osłabienie, kołatanie serca. Takie dolegliwości powodują zaburzenia w gospodarce wodnej. Podczas jedzenia, chorzy doznają szybko narastającego uczucia pełności i ucisku, który zmusza ich do przerwania posiłku.
W przypadku wystąpienia zespołu typu dumping:

  • Dieta bogatotłuszczowa jest niezmiernie ważna; tłuszcz nie powinien pochodzić z tłuszczów stałych o wysokim stopniu topienia (łój wołowy, barani, smalec, słonina). Dla chorych najlepsze są: masło, margaryny miękkie, oliwa z oliwek i oleje roślinne, takie jak olej sojowy i słonecznikowy.
  • Należy zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu mleka i produktów mlecznych, ponieważ mogą skutkować pogłębieniem się objawów zespołu dumping.
  • Nie wolno pić żadnych napojów bezpośrednio po posiłku, należy to robić przed lub między posiłkami.

Po całkowitej resekcji żołądka mogą wystąpić objawy wielu dolegliwości, m.in.: niedokrwistości, spowodowanej niedoborem niektórych witamin i składników mineralnych. Dieta po operacji żołądka zakłada spożywanie posiłków bardzo często, lecz w małych ilościach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze