Trwa ładowanie...

Dieta pomidorowa - wpływ na zdrowie, przykładowy jadłospis, przepisy

Dieta pomidorowa - wpływ na zdrowie, przykładowy jadłospis, przepisy
Dieta pomidorowa - wpływ na zdrowie, przykładowy jadłospis, przepisy

Dieta pomidorowa odchudza, ale jest również wskazana dla osób, które mają niski poziom potasu w organizmie, ponieważ pomidory to cenne źródło tego pierwiastka. Jest to lepszy i bardziej naturalny sposób uzupełnienia cennego składnika niż przyjmowanie suplementów. Ta dieta sprawdzi się również u osób z nadciśnieniem tętniczym i podwyższonym poziomem cholesterolu.

spis treści

1. Wpływ na zdrowie diety pomidorowej

Oto, co dobrego znajduje się w pomidorach:

  • posiadają dużo witaminy C i witaminy E oraz likopenu,
  • likwidują niedobory potasu w organizmie,
  • działają regulująco na układ trawienny,
  • korzystnie wpływają na poziom cholesterolu,
  • rozkładają bakterie jelitowe,
  • po ich zjedzeniu szybko pojawia się uczucie sytości, a 100 g pomidorów to tylko 15 kcal
Zobacz film: "Pomidory. Oto ich cudowne właściwości"
Pomidory (zdjęcie)
Pomidory (zdjęcie)

Nowe badania wykazały występowanie nieznanego wcześniej antyoksydantu w pomidorach.

zobacz galerię

2. Przykładowy jadłospis

Dieta pomidorowa dostarcza organizmowi ok. 1000 kcal dziennie, można ją stosować maksymalnie przez 10 dni. Po tym czasie na wadze zobaczymy 2 kilogramy mniej. Trzeba pamiętać, by w czasie trwania kuracji nawadniać organizm przynajmniej 2 litrami płynów dziennie. Przepisy na dania podane w jadłospisie znajdują się na dole artykułu.

  • Dzień 1

Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 4 plasterki polędwicy drobiowej, szklanka soku pomidorowego z bazylią.

Drugie śniadanie: jogurt owocowy, herbatnik.

Obiad: indyk duszony z kawałkami pomidorów, 1/3 torebki kaszy gryczanej, sałata z jogurtem.

Podwieczorek: 2 kiwi.

Kolacja: plasterki mozzarelli z pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek.

  • Dzień 2

Śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa z masłem jogurtowym, jajecznica z 2 białek oraz żółtka z pomidorami, maślanka.

Drugie śniadanie: ryż na mleku z brzoskwiniami.

Obiad: stek w pomidorach.

Podwieczorek: 2 kromki chrupkiego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką, napój pomidorowo-maślankowy (pomidor malinowy zmiksowany z maślanką).

Kolacja: omlet po grecku.

  • Dzień 3

Śniadanie: 3 kromki chrupkiego pieczywa, opakowanie serka wiejskiego light, duży pomidor, zioła świeże lub suszone.

Drugie śniadanie: jogurt owocowy z ziarnami zbóż.

Obiad: mintaj w sosie pomidorowym, 1/2 torebki ryżu gotowanego, surówka z kapusty kiszonej.

Podwieczorek: szklanka soku wielowarzywnego, krakers.

Kolacja: sałatka owocowa (mandarynka, kilka suszonych pomidorów, banan, świeże zioła).

Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia?
Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia? [6 zdjęć]

Czerwone, żółte, podłużne, okrągłe, malinowe, bawole serca... Wśród odmian pomidorów każdy znajdzie

zobacz galerię
  • Dzień 4

Śniadanie: 2 ruloniki chudej szynki z pastą jajeczno-pomidorową (pastę jajeczną przygotowujemy wg ulubionego przepisu, dodając do niej pomidory), twarożek ze szczypiorkiem.

Drugie śniadanie: sałatka owocowa, jogurt.

Obiad: czerwony tuńczyk.

Kolacja: zapiekanka pomidorowa.

  • Dzień 5

Śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa, jajecznica z pomidorem, sok wielowarzywny.

Drugie śniadanie: jogurt naturalny, herbatnik.

Obiad: makaron z kawałkami tuńczyka i sosem pomidorowym, sałata.

Podwieczorek: 30 g żurawiny kandyzowanej.

Kolacja: kromka pieczywa pełnoziarnistego, dowolna sałata z kurczakiem i suszonymi pomidorami.

  • Dzień 6

Śniadanie: szklanka mleka 2 proc., 2 łyżki muesli, 2 grzanki z pełnoziarnistego pieczywa zapieczone z plastrami pomidora i mozzarellą.

Drugie śniadanie: gruszka, budyń cytrynowy.

Obiad: kurczak w pomidorach i jabłkach; udka kurczaka podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i krojone pomidory z puszki, całość dusimy.

Podwieczorek: sałatka z pomidora, mozzarelli i kaparów z winegretem, wyciśnięty sok z pomarańczy (pół na pół z wodą).

Kolacja: pomidory faszerowane.

  • Dzień 7

Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 4 plasterki polędwicy drobiowej, szklanka soku pomidorowego z bazylią.

Drugie śniadanie: sałatka owocowa, jogurt.

Obiad: makaron bolognese.

Podwieczorek: 2 kromki chrupkiego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką pietruszki, napój pomidorowo-maślankowy.

Kolacja: danie prowansalskie.

3. Przepisy

3.1. Stek w pomidorach

Składniki: 150 g polędwicy wieprzowej, 2 duże pomidory, po łyżce oleju rzepakowego, posiekanej bazylii, masła orzechowego i octu balsamicznego, sól, pieprz.

Przygotowanie: obrane ze skórki i pokrojone pomidory smażyć 5 minut na maśle orzechowym. Mięso obsypać solą i pieprzem, usmażyć z obu stron na oleju. Dodać pomidory, chwilę dusić razem. Podawać z 2 łyżkami ryżu na sypko, zieloną sałatą, oliwkami i sosem winegret.

3.2. Czerwony tuńczyk

Składniki: szklanka wywaru z jarzyn, dzwonek tuńczyka (około 250 g), 1/2 czerwonej papryki, 2 pomidory, 1/2 pęczka oregano, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta chilli.

Przygotowanie: rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Na łyżce oliwy usmażyć pokrojoną paprykę. Dodać pokrojone pomidory bez skóry i wywar warzywny. Dusić, aż sos stanie się gęsty. Przyprawić solą, pieprzem, chilli i sokiem z cytryny. Rybę posolić i popieprzyć, usmażyć z obu stron na reszcie oliwy. Podawać z ziemniakiem w mundurku, sosem i surówką z kapusty pekińskiej i jabłka.

3.3. Kurczak po włosku

Składniki: pierś kurczaka (150 g), cebula, 50 g mozzarelli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 pomidory, łyżka octu balsamicznego, 4 listki świeżej szałwii, 1/2 puszki białej fasoli, łyżka siekanej bazylii, sól, pieprz.

Przygotowanie: mięso ponacinać, włożyć w nacięcia plastry mozzarelli i listki szałwii, posolić, popieprzyć, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na łyżce oliwy. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dorzucić pokrojone, obrane ze skóry pomidory, fasolę, ocet balsamiczny. Dusić 5 minut, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć mięso, zalać sosem i zapiekać około 15 minut. Przed podaniem posypać bazylią, podawać z kuskusem i sałatką ze szpinaku.

3.4. Makaron bolognese

Składniki: 2 pomidory, 100 g mięsa mielonego z drobiu, ząbek czosnku, po łyżce tymianku, bazylii i startego parmezanu oraz kaparów i oliwy.

Przygotowanie: czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać mięso, smażyć 5 minut. Dorzucić pokrojone, obrane ze skórki pomidory. Całość dusić jeszcze około 10 minut. Makaron (5 dag suchego) ugotować al dente, polać sosem, posypać kaparami, parmezanem i ziołami.

3.5. Omlet po grecku

Składniki: 20 g fety, 2 świeże pomidory i 3 kawałki suszonych pomidorów, mała cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka oleju rzepakowego, łyżka wody mineralnej.

Przygotowanie: jajko wymieszać z wodą mineralną. Fetę pokruszyć, pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, suszone – na cienkie paseczki. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę na oleju, dodać jajko. Całość posypać fetą, dodać pomidory, sól oraz pieprz. Smażyć na małym ogniu do momentu ścięcia jajek.

3.6. Zapiekanka pomidorowa

Składniki: duży pomidor, średni bakłażan, kilka listków bazylii, ząbek czosnku, 50 g mozzarelli.

Przygotowanie: bakłażana przekroić wzdłuż na pół, usunąć trochę miąższu, posolić. Po 5 minutach wytrzeć papierowym ręcznikiem i posmarować oliwą. Czosnek rozdrobnić. Zdjąć skórę z pomidora i pokroić go w kostkę. Na połówki bakłażana wyłożyć trochę czosnku, cząstki pomidora, listki bazylii i kawałki mozzarelli. Piec na grillu aż ser się rozpuści.

3.7. Pomidory z farszem

Składniki: 2 duże pomidory, jajo na twardo, 1/2 pęczka włoszczyzny, łyżka majonezu light, sól, pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie: Obrane i pokrojone w kostkę warzywa ugotować na półtwardo. Przyprawić majonezem, solą i pieprzem. Ściąć wierzch pomidora, wyjąć miąższ, pokroić go i dodać do warzyw. Włożyć farsz do pomidorów. Udekorować jajkiem i natką. Inny farsz: wymieszać kawałki awokado i krewetki (z puszki) z łyżką majonezu light, solą i białym pieprzem.

3.8. Zupa krem z papryki i pomidora

Składniki: 2 szklanki bulionu, 100 g włoszczyzny, duży pomidor (200 g), papryka (200 g), sól, pieprz, 50 g jogurtu naturalnego 1,5 proc., zioła, 10 g drobnego makaronu domowego.

Przygotowanie: warzywa pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oliwie w garnku o grubym dnie. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować i doprawić. Dolać jogurt. Podawać z makaronem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze