Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dip jogurtowo-czosnkowy

Avatar placeholder
15.03.2017 23:37
Dip jogurtowo-czosnkowy
Dip jogurtowo-czosnkowy (Zdjęcie autorstwa Theresa Carpenter / CC BY-SA 2.0)

Wśród wegetariańskich przekąsek ważne miejsce zajmują dipy. Są to gęste sosy, w których można maczać warzywa, chipsy czy pizzę. ****Przepisy wegetariańskie na dipy są bardzo proste i opierają się głównie na śmietanie, serach, ziołach i czosnku. Dip jogurtowo-czosnkowy jest bardzo lekki i niskokaloryczny, ponieważ zamiast tłustej śmietany wykorzystujesz jogurt do jego przygotowania.

Składniki:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 200 gramów);
  • ząbek czosnku;
  • 
łyżeczka posiekanego koperku;
  • opcjonalnie odrobina świeżego ogórka. 


Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Do miseczki z jogurtem naturalnym wyciśnij (lub zetrzyj na drobnej tarce) ząbek czosnku, ewentualnie ogórek. Dodaj koperek i całość dokładniej wymieszaj.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie39,3
Białko2,6 g
Tłuszcz1,1 g
Cholesterol4,0 mg
Węglowodany5,2 g
Błonnik0,4 g
Witamina C4,0 mg
Witamina A26,9 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze