Trwa ładowanie...

Domowe zielone smoothies, które oczyszczają organizm

Składniki zielonego koktajlu
Składniki zielonego koktajlu (bembu.com)

Picie zielonych smoothies to smaczny sposób na oczyszczenie ciała z toksyn. Oprócz tego, że pomagają usunąć szkodliwe substancje z organizmu, dostarczają cennych witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.

1. Kokosowe smoothie z jarmużu

Jarmuż to roślina należąca do rodziny kapustnych. Ma postać długich zielonych liści o kędzierzawej strukturze. Jest niskokaloryczny (100 gramów dostarcza jedynie 30 kalorii), nie zawiera tłuszczu, a jest źródłem błonnika pokarmowego.

Lista składników:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy usunąć twarde części jarmużu (które znajdują się w środkowej i dolnej części liści), aby ułatwić urządzeniu elektrycznemu zmiksowanie warzywa. Następnie myjemy go, jabłko również (możemy pozostawić je w skórce i nie usuwać gniazda nasiennego — pestki dostarczają witaminy B17). Wrzucamy warzywo i owoc do blendera, wlewamy wodę i miksujemy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Gotowe!

Najlepsze składniki domowego smoothie
Najlepsze składniki domowego smoothie [8 zdjęć]

Smoothie może być najlepszym przyjacielem lub najgorszym wrogiem - w zależności od tego, co wkładamy

zobacz galerię

Smoothie z jarmużu dostarcza witaminy K, C i A (zatem wzmacnia odporność i poprawia stan cery). Jest źródłem związków fitochemicznych (karotenoidów), które wspomagają walkę z nowotworami. Oprócz tego warzywo to jest bogate w składniki mineralne — potas, wapń (zawiera go więcej niż mleko) i żelazo.

2. Szpinakowe smoothie z imbirem

Imbir pobudza kubki smakowe i sprawia, że koktajl dodaje energii, jest orzeźwiający — idealny o poranku. Po połączeniu go z cynamonem otrzymujemy miksturę o właściwościach przeciwzapalnych.

Lista składników:

  • kawałek korzenia imbiru (jego wielkość uzależniona od naszych preferencji co do jego smaku),
  • łyżka stołowa cynamonu w proszku,
  • garść szpinaku,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Im drobniej posiekamy imbir przed dodaniem go do malaksera, tym krócej będziemy przygotowywać koktajl. Warzywa i przyprawy umieszczamy w naczyniu urządzenia, dolewamy wodę i miksujemy do uzyskania smoothie o jednolitej konsystencji. Gotowe!

Wśród zalet imbiru wskazuje się działanie oczyszczające na układ pokarmowy, łagodzenie wzdęć i gazów oraz rozbijanie zatorów w całym organizmie. Imbir był używany od wieków w leczeniu różnych zaburzeń ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwymiotne i przeciwutleniające. To doskonały dodatek do napojów detoksykujących.

3. Smoothie z awokado

Dodatek awokado sprawia, że koktajl jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom nawilżenia skóry, usprawniają pracę układu odpornościowego i poprawiają przemianę materii. Nie dostarcza ono cukru i nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Za sprawą tego składnika smoothie staje się bardziej kremowe.

Lista składników:

  • 1/4 ogórka,
  • pół garści szpinaku,
  • pół awokado,
  • łodyga selera,
  • 2 gałązki świeżej mięty,
  • kiwi,
  • szklanka wody,
  • pół jabłka,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Po umyciu wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (jeśli używamy ogórków organicznych, co jest zalecane, możemy je pozostawić ze skórką dla podniesienia wartości odżywczej koktajlu). Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe!

To musisz wiedzieć

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze