Trwa ładowanie...

Dynia makaronowa – właściwości, zastosowanie, przepisy

Avatar placeholder
31.03.2021 14:48
Dynia makaronowa to mało popularna odmiana dyni. Ma szczególną właściwość, od której wzięła się jej nazwa.
Dynia makaronowa to mało popularna odmiana dyni. Ma szczególną właściwość, od której wzięła się jej nazwa. (123rf)

Dynia makaronowa to mało popularna odmiana dyni. Ma szczególną właściwość, od której wzięła się jej nazwa. Po ugotowaniu bądź upieczeniu jej miąższ rozpada się na pasma przypominające wyglądem makaron. Wygląda to szczególnie atrakcyjnie, kiedy dynia zostaje podana z sosem jako warzywne spaghetti lub w postaci zupy. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest dynia makaronowa?

Dynia makaronowa (Cucurbita pepo var. giraumontia) to mało znana odmiana dyni zwyczajnej, należąca do rodziny dyniowatych. Tak jak wszystkie pozostałe gatunki pochodzi z Ameryki. Charakteryzuje się tym, że po ugotowaniu lub upieczeniu jej miąższ rozpada się na pasemka. Są one podobne do makaronu, czemu dynia zawdzięcza swoją nazwę. Dynia makaronowa jest bardzo delikatna w smaku. Jak wygląda? Jest owalna, ma żółtopomarańczową skórkę i ciemniejszy, ciemnożółty lub pomarańczowy miąższ. Waży od 2 do 4 kg.

2. Wartości odżywcze i zastosowanie

Miąższ dyni makaronowej jest nie tylko pyszny, ale i bogaty w cenne:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

To dlatego dynia makaronowa wpływa korzystnie na przemianę materii, pracę układu pokarmowego oraz układu krążenia. Ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą oraz lekkostrawność poleca się ją do stosowania w żywieniu dzieci oraz osób chorych i osłabionych.

Dynia makaronowa, podobnie jak dynia zwyczajna czy hokkaido, znalazła zastosowanie w kuchni. Można ją gotować, piec, dusić, grillować i marynować. Zakonserwowana dynia makaronowa nie traci swojej włóknistej struktury. Można z niej robić wszystkie potrawy, które przyrządza się z innych gatunków dyni. Pasuje do dań wytrawnych, a także puddingów, deserów oraz ciast. Warto ją wykorzystać do zrobienia zupy lub efektownego, warzywnego spaghetti. Wystarczy ją przekroić w poprzek i widelcem delikatnie wyjąć miąższ.

3. Uprawa dyni makaronowej

Dynia makaronowa jest rośliną jednoroczną, która potrzebuje słońca, dobrego nawodnienia oraz gleby ciepłej, niekwaśnej, przepuszczalnej i bogatej w próchnicę. Jest odporna na choroby oraz szkodniki, choć dość wymagająca. W Polsce nie jest powszechnie znana i uprawiana. To dlatego trudno ją kupić. Jest to jednak możliwe: przez internet, w sklepach ekologicznych oraz na niektórych bazarach.

Dynię makaronową rozmnaża się wyłącznie z nasion wysiewanych do małych doniczek w ciepłym inspekcie lub później, wprost do gruntu. Dojrzałość konsumpcyjną osiąga po około 100 dniach od zasiania, kiedy pestki nie są jeszcze zupełnie dojrzałe i twarde. Owoce zbiera się w pełnej dojrzałości, na ogół w drugiej połowie września lub pierwszej połowie października. Można je przechowywać do 4 miesięcy w chłodnym, suchym pomieszczeniu.

4. Dynia makaronowa - przepisy

Z dyni makaronowej można wyczarować wiele dań. Najbardziej popularne z nich to zupa i warzywne spaghetti.

Zupa z dyni makaronowej

Aby przygotować zupę z dyni makaronowej, należy przygotować:

Por i seler należy umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na grubej tarce. Po przesmażeniu na maśle z odrobiną oleju zalać bulionem i gotować na słabym ogniu. Dynię należy obrać, pokroić w kostkę i włożyć do bulionu, po czym gotować do miękkości warzyw. Można również ją upiec i wrzucić do bulionu z ugotowanym selerem i porem. Miękkie warzywa, wraz z bulionem, należy zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę można podawać z grzankami, prażonymi pestkami lub odrobiną sera, na przykład koziego. Smacznym wykończeniem dania będzie również podsmażony bekon lub krążki smażonej cebuli.

Spaghetti z dyni makaronowej

Aby ugotować spaghetti z dyni, należy przygotować:

Dynię należy przekroić na pół, włożyć do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez około 35 minut. W tym czasie należy zrobić sos. W garnku trzeba przesmażyć rozdrobniony czosnek, dodać pomidory i przyprawy, po czym dusić na małym ogniu przez około 30 minut. Z upieczonej dyni, za pomocą łyżki, trzeba usunąć pestki, po czym wyskrobać widelcem miąższ. Należy go doprawić solą i pieprzem, polać oliwią i wymieszać. Gorące dyniowe spaghetti podaje się z sosem pomidorowym. Można je posypać serem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze