Fasola – gatunki, wartości odżywcze i kaloryczność, wady, gotowanie
Jest doskonałym źródłem białka, syci i odżywia – fasola to produkt, który koniecznie włącz do swojej diety. Choć poszczególne odmiany fasoli (a jest ich prawie 400!) różnią się od siebie, wszystkie są cennym produktem spożywczym.
1. Różne gatunki fasoli
Najpopularniejszym gatunkiem, goszczącym często w naszych kuchniach, jest fasola biała jaś. Do białych odmian zalicza się też m.in. boston i canellino. Jakie jeszcze gatunki fasoli warto znać?
- Flageolet – ma niewielkie, zielone ziarna; jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek,
- fasola czarna – bardzo wartościowa, bardzo znana chociażby w Meksyku, dlatego warto ją dodawać do dań meksykańskich,
- fasola adzuki – odmiana ta pochodzi z Japonii; ma charakterystyczny wygląd – nieduże, okrągłe, bordowe nasiona; to bogactwo żelaza i białka; jej smak jest słodkawo-orzechowy; cenne są również jej kiełk (zawierają dużo kwasu foliowego), -
- fasola wielokwiatowa – pochodzi z Ameryki Środkowej i jest używana nie tylko w kuchni, ale też jako roślina ozdobna,
- fasola barlotti – jej nasiona są jasne, pokryte brunatnymi cętkami. Ma szerokie zastosowanie w kuchni – można przygotować z niej zupy, pasty, sosy.
Znana jest też fasola czerwona, inaczej nazywana nerkową.
2. Wartości odżywcze i kaloryczność fasoli
Każda z odmian fasoli to źródło białka roślinnego – zawiera go aż 22 proc. Fasola wśród roślin zajmuje pod tym względem trzecie miejsce, po soi i grochu. Fasolę warto też spożywać ze względu na obecność witamin: B (przede wszystkim działającej przeciwdepresyjnie tiaminy), A, C. To również bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, a nawet niekiedy żelazo, cynk, selen. Niektóre gatunki fasoli dostarczają też kwasu foliowego, natomiast żaden nie zawiera sodu. Fasola zawiera też rozpuszczalny błonnik wpływający na obniżenie cholesterolu, lekkostrawną skrobię, a także inhibitory proteazy, które hamują rozrost tkanek nowotworowych.
Jak przedstawia się kaloryczność fasoli? Najbardziej popularna w Polsce fasola biała, po ugotowaniu będzie zawierała w 100 gramach około 138 kalorii.
3. Wady posiłków na bazie fasoli
Włączenie fasoli do diety daje wiele korzyści. To niezaprzeczalne. Niestety, trzeba się też liczyć z kilkoma minusami. Najczęściej wymienianą wadą fasoli jest to, że powoduje wzdęcia i gazy. Z tego powodu powinny jej unikać kobiet w ciąży, karmiące piersią, cierpiący na zaparcia. Zanim ugotujemy danie z fasolą, warto też zwrócić uwagę na to, jakie leki przyjmujemy. Fasola połączeniu ze stosowanymi w leczeniu depresji inhibitorami monoaminooksydazy może powodować podwyższenie ciśnienia tętniczego.
4. Jak prawidłowo gotować fasolę?
Fasolę trzeba gotować w odpowiedni sposób, który przyczyni się do zmniejszenia późniejszych kłopotów żołądkowych. Przed właściwym gotowaniem trzeba zmienić kilkukrotnie wodę. Jak prawidłowo gotować fasolę? Oto sposób:
Zobacz także:
- wypłucz fasolę,
- gotuj w gorącej wodzie przez 3 minuty,
- odstaw na około 2 godziny, a następnie odlej wodę,
- wlej przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej (woda powinna przykrywać fasolę),
- odczekaj 2 godziny, a następni ponownie odlej wodę i nalej nową (przegotowaną i przestudzoną),
- mocz fasolę przez całą noc,
- następnego dnia odlej wodę, wypłucz kilkukrotnie fasolę i zalej przegotowaną zimną wodą,
- gotuj fasolę przez półtorej godziny (bez przykrycia).
5. Surowa fasola Jaś - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 183 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 339 kcal | 620 kcal |
Białko | 21,9 g | 40,0 g |
Węglowodany | 62,4 g | 114 g |
Cukier | 2,26 g | 4,14 g |
Błonnik | 20,2 g | 37,0 g |
Tłuszcz | 1,14 g | 2,09 g |
Tłuszcze nasycone | 0,36 g | 0,65 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,05 g | 0,10 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,48 g | 0,87 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 5,30 mg | 9,70 mg |