Trwa ładowanie...

Gołąbki dla alergika

Gołąbki dla alergika
Gołąbki dla alergika (Źródło: Smakołyki Alergika)

To świetne danie dla alergików: bez jajek, mleka i glutenu. Gołąbki są smaczne, a informacje o trudzie ich zawijania – nieprawdziwe. Można je zrobić chyba z każdego rodzaju mięsa.

 

Składniki gołąbków:

  • kapusta włoska – ok. 1,5 kg,
  • 1 kg karkówki (lub innego dozwolonego mięsa – nie chudego),
  • 2 garści białego ryżu długoziarnistego,
  • duża cebula,
  • łyżka smalcu,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sos:

  • 2 łyżki smalcu lub oleju,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • woda z gotowanych gołąbków,
  • mały przecier pomidorowy.

Przepis na gołąbki:

Mięso zmielić, ryż namoczyć w wodzie przez pół godziny. Cebulę pokroić w kosteczkę i zbrązowić na smalcu. Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Z kapusty odrzucić pierwsze, nieładne liście i wyciąć głąb. Tak przygotowaną kapustę zalać wrzątkiem i blanszować, zdejmując po kolei liście, które już nieco zmiękły.

By było łatwiej zawijać gołąbki, należy ściąć nożem gruby "pień" przechodzący przez środek liścia. Na każdy liść nakładać farsz i zawijać podobnie jak sajgonki (dwa boki złożyć i zrolować gołąbek). Następnie gołąbek zawinięty w jeden liść położyć na drugim liściu i zawinąć w ten sam sposób. Gotowe ułożyć w garnku i zalać osoloną, wrzącą wodą z blanszowania kapusty (muszą być całe przykryte wodą). Gotować 30-40 minut, w zależności od wielkości gołąbków.

Sos: lekko przyciemnić mąkę w suchym rondelku, dodać tłuszcz, wymieszać i dolać tyle wody, w której gotowały się gołąbki, by uzyskać niezbyt gęsty sos. Dodać przecieru do smaku, zagotować. Przed podaniem polać gołąbki sosem.

PS Robiąc gołąbki dla niealergików, można moczyć ryż w mleku, a do farszu dodać jajko.

Zobacz także przepis na naleśniki dla alergika.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze