Grzyby trujące toksyna w muchomorze czerwonym (WIDEO)
Muchomor sromotnikowy to częsta przyczyna zatruć grzybami
Grzybem trującym, który występuje w polskich lasach od sierpnia do listopada w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, w pobliżu brzóz i świerków jest muchomor czerwony, czyli odmiana, z której rozpoznaniem chyba nikt nie powinien mieć większych problemów. Jest on powszechnie znany i łatwy do zapamiętania ze względu na charakterystyczną barwę.
Jeśli jednak ktoś mimo jego znamiennych cech spożył taki okaz, pierwsze objawy mogą pojawić się już po 30-60 minutach. Do najczęściej pojawiających się należą: ostry ból brzucha, wymioty, nudności, łzawienie, zaburzenia widzenia oraz ślinienie. Spożycie tego rodzaju grzyba powoduje także konsekwencje dużo poważniejsze w skutkach. Z biegiem czasu można także zaobserwować obniżenie tętna i ciśnienia oraz skurcze oskrzeli, czego następstwem może być silny wstrząs, który zagraża życiu.
Ta odmiana grzyba może w najgorszym scenariuszu doprowadzić nawet do śmierci, dlatego po pojawieniu się pierwszych objawów należy jak najszybciej podać atropinę, która złagodzi skutki zatrucia.