Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Gulasz z indyka - przygotowanie, mięso z indyka

Avatar placeholder
16.04.2021 10:22
Przygotowanie gulaszu z indyka zaczynamy od zdjęcia skóry z mięsa i usunięcia kości
Przygotowanie gulaszu z indyka zaczynamy od zdjęcia skóry z mięsa i usunięcia kości (Zdjęcie autorstwa Chloe Lim / CC BY 2.0)

Potrawa bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera także żelazo będące składnikiem naszej krwi a zatem związkiem niezbędnym do życia. Jego łatwo przyswajalna forma sprzyja pełniejszemu wchłanianiu. Gulasz z indyka jest daniem szybkim i prostym do przygotowania a jednocześnie bardzo smacznym. Oto przepis na pyszny gulasz z indyka.

spis treści

1. Gulasz z indyka - przygotowanie

Do przygotowania gulaszu z indyka będą nam potrzebne następujące składniki:

Zobacz film: "Wegetariański gulasz w wersji fit"

Przygotowanie gulaszu z indyka zaczynamy od zdjęcia skóry z mięsa i usunięcia kości. Następnie kroimy mięso jak na gulasz. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Mięso szybko obsmażyć na dość silnym ogniu na oliwie, dodać cebulę. Chwilkę smażyć i zalać wodą, przyprawić do smaku i dusić aż cebula przekształci się w sos.

Przepisy na pyszny obiad dla zabieganych. Te dania przygotujesz już w 15 minut
Przepisy na pyszny obiad dla zabieganych. Te dania przygotujesz już w 15 minut [8 zdjęć]

Ciasto francuskie, szpinak i żółty ser – połączenie idealne. Jeśli i ty kochasz szpinak za jego prozdrowotne

zobacz galerię
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie362,2 kcal
Białka37,36 g
Tłuszcze22,92 g
Cholesterol158 mg
Węglowodany2,78 g
Błonnik0,68 g
Witamina C2,4 mg
Witamina A80,8 µg

2. Gulasz z indyka - mięso z indyka

Mięso indycze jest źródłem energii, zmniejsza uczucie zmęczenia i zwiększa odporność na choroby. Podane z indyjską mieszanką przypraw nazywaną curry poprawi trawienie, pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu i zlikwiduje obrzęki stawów. Danie idealne dla osób ceniących sobie ciekawą orientalną kuchnię. Mięso z indyka posiada wiele wartości odżywczych i jest niskokaloryczne, dlatego często mięso z indyka polecane jest przez dietetyków. Mięso z indyka posiada witaminy z grupy b oraz cynk.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze