Trwa ładowanie...

Jak przechowywać herbatę?

Avatar placeholder
17.06.2015 14:42
Jak przechowywać herbatę?
Jak przechowywać herbatę?

Herbata jest niezwykle popularnym napojem, zarówno odmiana biała, jak i zielona herbata, herbata czerwona oraz czarna. Mimo to nie każdy wie, jak przechowywać herbatę, by na długo zachowała świeżość i aromat. Najczęściej trzymamy herbatę w papierowym pudełku, w którym została kupiona, ale nie jest to dobry pomysł. Herbata szybko przyjmuje zapachy z otoczenia i może w ten sposób stracić na smaku. W jaki sposób należy przechowywać herbatę?

1. Jak nie przechowywać herbaty?

Najważniejsze jest ograniczenie styczności herbaty ze światłem słonecznym, wysoką temperaturą, wilgocią, zapachami oraz powietrzem. Promienie ultrafioletowe szybko obniżają jakość herbaty, podobnie działa wysoka temperatura. Dlatego też nie przechowuj jej blisko okna i źródeł ciepła, na przykład kuchenki i piekarnika. Problemem jest również wilgoć. Herbata ma stosunkowo długi czas przydatności do spożycia, ponieważ jest sucha. Niestety, z łatwością wchłania wilgoć z powietrza, dlatego nie należy trzymać jej w pobliżu gotującej się wody. Nie najlepszym miejscem na herbatę jest także lodówka, w której jest dość wilgotno. W lodówce w szczelnym opakowaniu należy przechowywać jedynie japońskie zielone herbaty, które mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia od chwili otwarcia pojemnika. W przypadku herbaty należy uważać również na zapachy. Herbata chłonie je błyskawicznie, dzięki czemu możliwe było uzyskanie różnego rodzaju herbat zapachowych. Jednak ma to również swoje minusy. Herbata przechowywana obok mocnych przypraw lub innych źródeł zapachów, na przykład kosza na śmieci, w krótkim czasie zyskuje niepożądane aromaty.

2. Jak właściwie przechowywać herbatę?

Po wyeliminowaniu czynników szkodzących jakości herbaty, czyli dostępu do powietrza, wilgoci, zapachów, wysokiej temperatury oraz światła, czas na wybór odpowiedniego pojemnika. Najlepsze są te wykonane z ceramiki oraz metali niewchodzących w reakcję z jedzeniem. Pojemnik powinien być szczelny. Jeśli do wystroju kuchni pasuje ci drewniany pojemnik na herbatę, możesz z niego korzystać, ale pamiętaj, że wiele drewnianych pojemników ma charakterystyczny zapach, który może wpłynąć na smak herbaty. Materiał, z którego jest wykonany pojemnik ma duże znaczenie, ale nie mniej ważna jest szczelność zamknięcia. Zanim przesypiesz herbatę z papierowego pudełka do innego opakowania, upewnij się, że nie przepuszcza powietrza. W przeciwnym razie herbata szybko utraci świeżość i smak.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Odpowiednie przechowywanie herbaty jest kluczowe dla zachowania jej aromatu oraz świeżości. Jeśli chcesz uzyskać optymalny smak napoju, chroń listki lub torebki herbaty przed powietrzem, wilgocią, wysoką temperaturą, obcymi zapachami oraz działaniem promieni słonecznych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze