Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości? (WIDEO)
Warto zadbać o odpowiednią jakość warzyw i owoców
Owoce i warzywa to podstawowe składniki zdrowej diety. Są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu. Zawierają wiele witamin i mikroelementów koniecznych do wszystkich procesów życiowych. Ponadto zielone owoce i warzywa dodają energii, poprawiają samopoczucie oraz regulują przemianę materii. Spożywanie zdrowej żywności jest wskazane dla wszystkich – bez względu na płeć i wiek. Oczywiście produkty żywnościowe wpływają korzystnie na organizm, jeżeli są zdrowe, świeże i pełne witamin. Najlepsze są te, które określane są jako ekologiczne.
Zdrowa żywność ekologiczna pochodzi ze specjalnych gospodarstw, w których nie stosuje się środków ochrony roślin, lecz naturalne nawożenie. Dzięki temu wytwarzają one owoce i warzywa rekomendowane wysoką jakością. Produkty ekologiczne, niezależnie od miejsca wytworzenia, mają etykietę, na której znajduje się nazwa producenta, przetwórcy i kod jednostki certyfikującej. Dodatkowo umieszcza się specjalne logo ekologiczne w przypadku, gdy składniki zostały wyprodukowane metodami ekologicznymi.