Jakimi grzybami można się zatruć? (WIDEO)
Grzyby trujące
Zabierając się za grzybobranie, należy wcześniej zgłębić wiedzę na temat tego, które gatunki grzybów są jadalne, a których należy unikać. Jak się okazuje, duża część trujących okazów znajduje się na terenie naszego kraju. Szacuje się, że w Europie wyodrębniono około 250 gatunków grzybów trujących. W Polsce najpopularniejszym jest muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides), a także jego odmiany, czyli także ten jadowity i plamisty. Śmiercią może zakończyć się jedzenie grzybów z rodzaju lejkówek, strzępiaków, piestrzenic czy zasłonaków. Silne dolegliwości mogą wywoływać także: gąska mydlana, borowik szatański czy koralówka. Niektóre grzyby jedzone podczas picia alkoholu także mogą dać niepożądane objawy. Należą do nich: jadalna i bardzo smaczna gąska zielona, czernidłaki, żółciak siarkowy czy lejkówka buławotrzonowa. Warto zatem wiedzieć, z jakim okazem mamy do czynienia i jakie skutki może mieć jego zjedzenie. Na jakie rodzaje grzybów należy zwrócić szczególną uwagę? Które z nich mogą prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych?