Trwa ładowanie...

Kawa z cykorii – działanie, właściwości i przeciwwskazania

Avatar placeholder
25.11.2020 11:05
Kawa z cykorii to naturalny napój i zdrowa alternatywa dla klasycznej kawy. Nie zawiera kofeiny, choć lekko pobudza, ma także pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Kawa z cykorii to naturalny napój i zdrowa alternatywa dla klasycznej kawy. Nie zawiera kofeiny, choć lekko pobudza, ma także pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. (123rf)

Kawa z cykorii to naturalny napój i zdrowa alternatywa dla klasycznej kawy. Nie zawiera kofeiny, choć lekko pobudza, ma także pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Doskonale smakuje zarówno kawa z cykorii, otrzymywana wyłącznie z prażonego korzenia cykorii, jak i kawa zbożowa z dodatkiem cykorii. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest kawa z cykorii?

Kawa z cykorii to napój otrzymywany z prażonego korzenia rośliny. To bezkofeinowy zamiennik tradycyjnej kawy. Dobrze smakuje, a i posiada liczne właściwości zdrowotne. Na rynku dostępna jest zarówno kawa z cykorii otrzymywana wyłącznie z prażonego korzenia cykorii, jak i kawa zbożowa z dodatkiem cykorii.

Co to jest cykoria? Cykoria (Cichorium L.) to grupa roślin zielnych z rodziny astrowatych. Jest znana już od czasów starożytnych. Przypisuje się jej działanie lecznicze i wysokie wartości odżywcze. Uprawia się ją głównie w Europie, Azji, Ameryce i Afryce Północnej. W Polsce najpopularniejsze są trzy gatunki: cykoria sałatowa, cykoria korzeniowa i cykoria korzeniowa biała.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Kawa z cykorii doskonale smakuje wzbogacona o mleko lub śmietankę (także kokosową), miód lub cukier. Ma bardzo zbliżony smak do kawy rozpuszczalnej. Można do niej dodawać różne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, wanilia czy anyż. Świetnie smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i w wersji mrożonej. Bez obaw mogą ją pić kobiety w ciąży.

Zobacz także:

2. Działanie i właściwości kawy z cykorii

Cykoria posiada właściwości lecznicze. Jest zasobna w magnez, mangan, żelazo, potas, sód, fosfor, cynk, kwas foliowy, witaminę B1 i B2, beta-karoten, witaminę C. Jest źródłem polifenoli roślinnych, inuliny (to wielocukier, który stymuluje rozwój prawidłowej mikroflory jelit) oraz błonnika.

Kawa zbożowa z cykorią, otrzymywana z palonych ziaren zbóż: żyta, pszenicy lub jęczmienia oraz cykorii, wydaje się być zdrowa jeszcze bardziej. Zboża dostarczają przecież wielu cennych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk oraz żelazo.

Zobacz także:

Zarówno kawa z cykorii, jak i kawa zbożowa z cykorią, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie:

  • układu pokarmowego: pobudza apetyt, wspiera procesy trawienne i pracę wątroby, wspomaga wydzielanie żółci, pobudza perystaltykę jelit, reguluje rytm wypróżnień oraz przyczynia się do przyspieszenia procesów przemiany materii. Aby odczuć jej pozytywne działanie, warto po nią sięgać dwa razy dziennie,
  • zwiększa możliwości organizmu w zakresie tworzenia czerwonych krwinek,
  • ma właściwości prebiotyczne,
  • poprawia pracę nerek,
  • pomaga obniżać „zły” cholesterol,
  • wykazuje działanie moczopędne,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z nagromadzonych w nim toksyn,
  • chroni organizm przez działaniem wolnych rodników, miażdżycą i nowotworami,
  • wspiera laktację, ponieważ zwiększa wydzielanie mleka,
  • zwiększa przyswajanie wapnia,
  • przyczynia się do regulowania poziomu cukru we krwi,
  • wpływa na stabilizację ciśnienia tętniczego,

Ponadto kawa z cykorią hamuje uczucie głodu oraz wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego. Reguluje przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Nie wypłukuje magnezu, którego niedobór może wywoływać bolesne skurcze mięśni. Ponieważ kawa z cykorii nie zawiera kofeiny, jest doskonałym zamiennikiem kawy dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem. Warto pamiętać, że napój - dzięki węglowodanom pochodzącym ze zbóż - lekko pobudza.

3. Przeciwwskazania i skutki uboczne

Korzystny wpływ na organizm ma zarówno kawa z cykorii, jak i kawa zbożowa z dodatkiem cykorii. Jednak nie każdy może je pić bez umiaru. U niektórych osób inulina może powodować dyskomfort, gazy czy wzdęcia. Ponadto ponieważ kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny, nie jest polecana osobom chorującym na cukrzycę. Z uwagi na zawartość glutenu nie powinny po nią sięgać osoby zmagające się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Z kolei alergicy oraz osoby mające problem z żylakami i hemoroidami powinni pić nie więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie – w ich przypadku szkodzić może nadmiar cykorii.

4. Kawa z cykorii - gdzie kupić?

Zarówno kawę z cykorii, jaki kawę zbożową z cykorią można kupić w wielu sklepach tak stacjonarnych, jak i internetowych. Produkt dostępny jest w różnych wersjach, zarówno jako wariant 100% kawy z prażonego korzenia cykorii, kawa z cykorii instant bezglutenowa, kawa rozpuszczalna z cykorii czy kawa zbożowa z cykorią. Cena kawy z korzenia cykorii wynosi kilkanaście złotych, zaś kawy zbożowe – nawet kilka złotych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze