Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kisiel jabłkowy

Avatar placeholder
14.03.2017 17:32
Kisiel jabłkowy
Kisiel jabłkowy

Kisiel „własnej roboty” w przeciwieństwie do gotowych, kupnych w proszku nie zawiera szkodliwych barwników, aromatów i konserwantów. Może być stosowany nawet w diecie lekkostrawnej, gdyż działa kojąco i łagodząco na podrażniony przewód pokarmowy. W tym przepisie głównym składnikiem kisielu jest jabłko – niskokaloryczny owoc o dużej zawartości żelaza i potasu, co nadaje mu właściwości odkwaszające organizm.

Składniki (2 porcje)

  • łyżka mąki ziemniaczanej,

  • pół jabłka,

  • esencja cytrynowa.



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

W rondelku zagotować szklankę wody. Mąkę rozprowadzić połową szklanki zimnej wody, dodać 1/3 fiolki esencji i powoli wlać do wrzątku, cały czas mieszając, a gdy kisiel zgęstnieje, zdjąć rondelek z ognia. Jabłko utrzeć na grubej tarce jarzynowej, dodać do gorącego kisielu. Rozlać kisiel do wypłukanych zimną wodą salaterek.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie57,30 kcal
Białka0,26 g
Tłuszcze0,21 g
Cholesterol0,00 mg
Węglowodany14,44 g
Błonnik1,04 g
Witamina C4,73 mg
Witamina A2,00 µg

Komentarz

W jabłkach występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Ponadto owoce te bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne, dlatego taka przekąska świetnie nadaje się nawet dla dzieci. Danie polecane nawet w chorobie wrzodowej żołądka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze