Komu zalecamy tran? (WIDEO)
Komu zalecamy tran?
Ze względu na to, że w większości krajów nie ma tradycji spożywania dużych ilości ryb, które zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, koniecznością jest suplementacja, na przykład za pomocą tranu. Suplementacja diety tranem jest więc zalecana niemal wszystkim.
Tran rybi jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątrób dorszy oraz innych gatunków ryb dorszowatych, posiada charakterystyczną woń i smak. W literaturze spotyka się doniesienia o działaniu przeciwzapalnym, przeciwmiażdżycowym i immunotropowym, a nawet przeciwnowotworowym oleju rybiego.
Główną właściwością tranu jest zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te pozwalają na rozwój układu nerwowego, oddechowego, mięśnia sercowego i tkanki łącznej. Są one szczególnie ważne dla kobiet w ciąży.
Tran ponadto zawiera witaminę A, która jest potrzebna m.in. do prawidłowego widzenia, wzrostu kości i zębów, odpowiada za stan skóry, paznokci i włosów, chroni nabłonek dróg oddechowych przed drobnoustrojami, oraz witaminę D, która bierze udział w przyswajaniu wapnia i fosforu oraz tworzeniu kości, ma korzystny wpływ na układ nerwowy i mięśniowy. Witamina E spowalnia procesy starzenia komórek – poprawia wygląd cery, dba o jej elastyczność, redukuje zmarszczki, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV i zanieczyszczeń, wzmacnia ścianę naczyń i chroni krwinki czerwone przed rozpadem.
Czy powinieneś zażywać tran? Kto powinien spożywać go najwięcej? Na pytania odpowiada nasz ekspert – dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.