Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia austriacka

Avatar placeholder
05.09.2013 14:44
Kuchnia austriacka
Kuchnia austriacka

Kuchnia austriacka jest inspirowana upodobaniami kulinarnymi wielu narodowości, przede wszystkim włoskimi, węgierskimi, polskimi i czeskimi. Tradycyjne danie austriackie, podawane we wszystkich restauracjach Austrii, to sznycel, czyli kotlet z mięsa cielęcego panierowany i smażony. Najpopularniejsze potrawy austriackie to zupy i kiełbaski. Kuchnia Austrii to kuchnia obfitująca w dania mięsne oraz ciężkostrawne, znacznie rzadziej spotyka się tu dania wegetariańskie.

1. Potrawy austriackie

Kuchnia austriacka jest niejednolita na terenie całego kraju. Przyczyniły się do tego między innymi czynniki historyczne, a przede wszystkim wieloletni związek Austro-Węgier. Do najpopularniejszych austriackich dań należą:

  • Bauernschmaus – wiejska potrawa z kilku rodzajów mięs;
  • Stelzer – gotowana i zapiekana golonka;
  • Leberknödelsuppe – rosół wołowy podawany z pulpecikami z wątróbki;
  • Eierspeise – jajecznica serwowana na małej patelence;
  • Eierschwammerl – sałatka z marynowanymi kurkami i jajami na twardo;
  • Bauernschmaus – wędzona i gotowana szynka, peklowana wieprzowina, nacinane parówki z kiszoną kapustą z kminkiem i kluskami;
  • Rindsgulasch – gulasz wołowy na ostro, danie przejęte z kuchni węgierskiej;
  • Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany farszem z mięsa i jarzyn;
  • Erdäpfelgulasch – sałatka ziemniaczana na ciepło z parówkami;
  • Heringsalat – sałatka ze śledzi i ziemniaków;
  • Tafelspitz – płatki soczystej, gotowanej w jarzynach wołowiny, podawane z sosami: tatarskim, pomidorowym i chrzanowo-jabłkowym oraz z podsmażanymi, tartymi ziemniakami;
  • Gefüllte Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną z sosem pomidorowym.

Tradycyjne potrawy austriackie podaje się z ziemniakami pod różnymi postaciami. Mogą to być podsmażane ziemniaki w plastrach, frytki czy ziemniaki gotowane w wodzie.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Desery i napoje austriackie

Austria słynie z wspaniałych i smacznych ciast oraz różnych wyrobów czekoladowych. Najbardziej znanym na całym świecie austriackim cukiernikiem jest Franz Sacher, żyjący na przełomie XIX i XX wieku, twórca słynnego tortu Sachera. Najbardziej znanym przysmakiem jest strudel i sernik po wiedeńsku. Tradycyjnymi deserami są: Apfelstrudel – masa jabłeczna w delikatnym cieście, podawana na ciepło z bitą śmietaną; Palatschinken – naleśniki z serem, kremem czekoladowym lub owocami, posypane cukrem pudrem. Inne popularne austriackie desery to Mohr im Hemd, czyli czekoladowo-orzechowa masa budyniowa gotowana na parze i oblewana gorącą czekoladą i bitą śmietaną; Linzertorte – ciasto migdałowe lub orzechowe z dżemem porzeczkowym, morelowym lub malinowym oraz Sachertorte – tort z cienką warstwą dżemu morelowego lub śliwkowego i grubą polewą czekoladową.

Austriacy piją przede wszystkim kawę, ale w restauracjach podaje się często soki, najczęściej sok jabłkowy (Apfelsaft), wodę mineralną i lemoniadę doprawianą imbirem – Almdudler. Austria to producent wyśmienitych win i piw, których duży wybór można zaobserwować w sklepach. Wśród najczęściej wybieranych win austriackich wymienia się: tafelwein – wino stołowe, landwein, qualitatswein oraz pradikatswein. Austriacy bardziej gustują w piwach jasnych niż ciemnych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze