Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska kojarzy się głównie z kukurydzą, fasolą, chili i pomidorami oraz takimi potrawami, jak tortilla, tacos i burritos – te dania meksykańskie popularne są nie tylko w Meksyku, ale także na południu Stanów Zjednoczonych. Prawdziwa kuchnia Meksyku to bogactwo nieznanych i nietypowych smaków, występujących jedynie w tym kraju. Duży wpływ na rozwój tradycyjnej kuchni meksykańskiej wywarła

Kuchnia meksykańska - galeria
Kuchnia meksykańska - galeria

Tradycyjne guacamole przyrządza się z awocado, limonki i soli. Można wzbogacić sos aromatycznymi przyprawami,

zobacz galerię

kuchnia hiszpańska. Hiszpanie wprowadzili ryż, wołowinę, kurczaka i wino do tradycyjnej kuchni meksykańskiej, opierającej się na egzotycznych owocach, słodkich ziemniakach, orzechach, rybach, dyni i czekoladzie.

1. Charakterystyka kuchni meksykańskiej

Poszczególne regiony Meksyku mają własny koloryt tradycji kulinarnych:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • Meksyk północny – w tej części kraju można spotkać takie dania, jak tortille (na północy wytwarzane są z mąki pszennej, faszerowane mięsem wołowym i fasolą), burrito de machaca (placek pszenny z dodatkiem wołowiny), pajeta de membrillo (galaretka), crema de queso (zupa z sera), machaca con huevos (suszona wołowina z jajkami), gorditas (placki z kukurydzy nadziewane serem, mięsem i marynowanymi warzywami). Wszystkie te dania są proste, pożywne i smaczne. Mieszkańcy tego regionu Meksyku używają dużych ilości papryczek chili. Niestety, kuchnia Meksyku północnego jest raczej nisko ceniona w porównaniu z kuchnią południa.
  • Meksyk centralny – kuchnia tej części miesza ze sobą wpływy indiańskie i europejskie. Znanym kulinarnym regionem jest Puebla, z której pochodzi słynny sos mole poblano, przygotowywany z migdałów, orzechów arachidowych, kurczaka, goździków, pasty sezamowej, cynamonu i gorzkiej czekolady. W Meksyku centralnym popularne są dania z soczystych pomidorów, różnych gatunków fasoli, ryb i owoców morza. Do regionalnych potraw należą ponadto smażone ziemniaki i żeberka wieprzowe.
  • Meksyk południowy – to zróżnicowana pod względem smakowym część kraju. W regionie Yucatan dominują smaki słodkie, a w Oaxaca smaki pikantne, na przykład danie tamale (smażone liście kukurydzy, a w nich zwinięty farsz z mięsa lub sera i pikantnego chili). Region ten słynie z sosów, mole Oaxaqueno, guacamole (pasta z awokado, dodatek do tortilli), salsa mexicana (sosu z pomidorów z dodatkiem ostrego chili i kolendry, podawanego do mięs).

2. Sztuka kulinarna Meksyku

Kuchnia meksykańska odzwierciedla przyrodę, kulturę i ludność Meksyku. Łączy w sobie tradycje tubylczych Indian i wpływy hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych, a także różnych odmianach papryki i chili. Podstawowym surowcem w przygotowywaniu wielu potraw jest tzw. masa, otrzymywana z przemiału ziaren kukurydzy. Wykorzystanie normalnej mąki kukurydzianej w przepisach na potrawy meksykańskie nie pozwala na odtworzenie charakterystycznych smaków tej kuchni.

Meksykańska kuchnia łączy wpływy Starego i Nowego Świata. Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza, znano tu jeszcze w czasach prekolumbijskich, inne zaś, jak nabiał, wołowina, mięso kurcząt, pszenica, cebula i czosnek, przywieźli z sobą Hiszpanie i Francuzi. Potrawy oryginalnej kuchni meksykańskiej są dość pikantne i aromatyczne, głównie dzięki dodatkowi - przyprawy chili. Dlatego osoby, które wolą łagodniejsze jedzenie, powinny zamawiać potrawy sin chile, czyli bez chili.

Meksykańskie przystawki, zwane antojitos, są podobne do hiszpańskich tapas. Przystawką może być wszystko - od dekoracyjnie podanego owocu po konkretne danie. Smakowitymi antojitos Meksykanie zajadają się wszędzie: w domu, barze, restauracji, parku, na targu i ulicy – o każdej porze dnia i nocy. Przystawkę można zamówić przed daniem głównym z aperitifem (zwie się wtedy botana) albo jako pierwsze danie w restauracji.
Kuchnia meksykańska jest niezwykle aromatyczna, pełna pikantnych przypraw, a przy tym bardzo smakowita. Nic dziwnego, że wielu Europejczyków zajada się tortillami, które u nas sprzedawane są jako fast food – nie mają one jednak takiego smaku, jak tradycyjne tortille meksykańskie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze