Trwa ładowanie...

Majeranek – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, właściwości lecznicze, olej, napar

Avatar placeholder
09.04.2021 17:36
Majeranek wykorzystywany jest w medycynie naturalnej
Majeranek wykorzystywany jest w medycynie naturalnej (Shutterstock)

Majeranek to jedna z najbardziej znanych przypraw, dodawaną najczęściej do dań ciężkostrawnych. Mylony jest często z oregano – obydwa zioła wywodzą się z tej samej rodziny. Majeranek to jednak nie tylko przyprawa, ale też sposób na wiele dolegliwości.

spis treści

1. Wartości odżywcze majeranku

Majeranek, choć pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, uprawiany jest w wielu zakątkach świata. Stosować go można na wiele sposobów – całe lub rozdrobnione liście świeże lub suszone. W 100 gramach majeranku jest 271 kalorii.

Przyprawa ta zawiera witaminy (m.in. C, czyli kwas askorbinowy, B, A, K), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas).

Zobacz film: "Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw"

2. Świeży majeranek

Majeranek świeży powinno dodawać się pod koniec gotowania, aby zachował swój delikatny smak. Inaczej jest jednak z przyprawą suszoną – ze względu na to, że ma mocniejszy aromat można dodać ją na początku przyrządzania potrawy.

Warto też pamiętać, że majeranek suszony dodajemy w mniejszej ilości niż świeżego. Do jakich dań najlepiej pasuje majeranek? Zazwyczaj dodaje się go do potraw ciężkostrawnych (z fasoli, grochu, ziemniaków, do dań mięsnych, np. z wieprzowiny czy baraniny).

Majeranek ma zastosowanie w kuchni niemieckiej (do różnego rodzaju kiełbas), francuskiej (do dań z wieprzowiny, jagnięciny, ryb), włoskiej (do sosów pomidorowych, pizzy), amerykańskiej (do drobiu, pasztetów, serów).

3. Właściwości lecznicze majeranku

Majeranek wykorzystywany jest w medycynie naturalnej) ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Stosuje się go na katar) – do udrożnienia nosa zalecana jest maść z majeranku, którą można kupić w aptece lub zrobić samemu (mieszamy suszony i maść ochronną z witaminą A w proporcji 1:1; po 2 godzinach maść jest gotowa do użycia).

Można stosować też inhalacje z majeranku. Przyprawę tę w postaci naparu można stosować na kaszel, a w postaci płukanki na bolące gardło.

Napar z majeranku pomoże też przy mdłościach w ciąży. Kolejnym zastosowaniem majeranku jest łagodzenie problemów trawiennych, hamowanie biegunek, regulacja przemiany materii.

4. Olej z majeranku

Leczniczymi właściwościami charakteryzuje się też olej z majeranku. Jest on wykorzystywany w aromaterapii, używany jest m.in. do kąpieli czy inhalacji. Olejek ten wykazuje też działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwtrądzikowe, a nawet… odstraszające owady).

Zobacz także:

5. Napar majerankowy

Aby przygotować napar z majeranku, który pomoże ci przy kaszlu, będziesz oprócz przyprawy potrzebować miodu i wody. Jedną łyżkę suszonego majeranku zalej szklanką wrzącej wody i na około 15 minut zostaw pod przykryciem do zaparzenia. Po przestygnięciu przecedź napar, dodaj do niego miód. Wymieszaj. Taki napar pij 2-3 razy dziennie.

6. Ile kalorii ma suszony majeranek?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 1 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna 271 kcal 1,63 kcal
Białko 12,66 g 0,08 g
Węglowodany 60,6 g 0,36 g
Cukier 4,09 g 0,03 g
Błonnik 40,3 g 0,24 g
Tłuszcz 7,04 g 0,04 g
Tłuszcze nasycone 0,53 g 0,00 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,94 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 4,41 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 51,4 mg 0,31 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze