Trwa ładowanie...

Mikstura, która usuwa nawet 15 kilogramów złogów pokarmowych z jelit

Zielony napój
Zielony napój (Getty)

Wzdęcia, biegunka, zgaga, wypadające włosy, a nawet nadwaga, to objawy chorób jelit. Za ich rozwój są odpowiedzialne złogi pokarmowe, które odkładają się, jeśli nie odżywiamy się prawidłowo. Sprawiają, że organizm jest osłabiony, a my czujemy się przemęczeni.

spis treści

Zdaniem Artura Topolskiego, specjalisty ds. żywienia, średnia ilość resztek pokarmowych w jelitach człowieka wynosi około 7 kilogramów. W przypadku osób, których dieta jest niezdrowa, m.in. uboga w błonnik pokarmowy, ta liczba wzrasta do 15! Żeby je usunąć, dietetyk zaleca pić zielony napój przygotowany ze składników o działaniu oczyszczającym.

1. Lista składników:

  • 250 ml wody mineralnej,
  • 3 daktyle,
  • 2 szklanki świeżego szpinaku,
  • 4 banany,
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka młodego jęczmienia,
  • łyżeczka probiotyku (najlepiej wybrać ten, który zawiera błonnik, prebiotyki i probiotyki; w jego składzie powinny znaleźć się też bakterie probiotyczne i łupiny babki jajowatej).
Zobacz film: "#dziejesienazywo: Rzuć wyzwanie ogranizmowi i pozbądź się toksyn"
Napój, który oczyszcza jelita ze złogów
Napój, który oczyszcza jelita ze złogów (123rf)

Sposób przygotowania napoju:

Wlewamy wodę do kielicha blendera, dodajemy składniki sypkie i stałe. Miksujemy je do momentu uzyskania napoju o gładkiej konsystencji. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce (maksymalnie jeden dzień).

Zaleca się pić ten zielony napój raz dziennie (pora spożycia jest bez znaczenia) przez 2 tygodnie.

Detoks jelita cienkiego - proste i skuteczne sposoby
Detoks jelita cienkiego - proste i skuteczne sposoby [5 zdjęć]

Jest odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów. To najdłuższy organ przewodu pokarmowego,

zobacz galerię

2. Właściwości składników napoju oczyszczającego ze złogów

Działanie oczyszczające zielonego napoju, to wynik właściwości jego poszczególnych składników, przede wszystkim nasion lnu, młodego jęczmienia i probiotyku.

Siemię lniane — jest bogate w błonnik pokarmowy. Działa powlekająco, zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit. Dostarcza też lignanów — to związki, które walczą z wolnymi rodnikami, usuwają resztki pokarmowe z jelit oraz mają pozytywny wpływ na procesy trawienne. Najlepszymi właściwościami prozdrowotnymi odznacza się złote siemię lniane.

Młody jęczmień — polecany jest osobom zmagającym się z dodatkowymi kilogramami. Stymuluje metabolizm, przeciwdziała zaparciom i usprawnia perystaltykę jelit. Ponadto oczyszcza je i reguluje procesy trawienne. Hamuje powstawanie wolnych rodników, które nie tylko przyspieszają starzenie się organizmu, ale są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych. Obecny w nich chlorofil neutralizuje zanieczyszczenia i toksyny, działa zatem odtruwająco.

Zobacz także:

Olejek obecny w korze cynamonowca działa antybakteryjnie, dzięki czemu pomaga w terapii schorzeń układu pokarmowego. Z kolei szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Ponadto warzywo to może być stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze