Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Mus jagodowy

Avatar placeholder
14.03.2017 14:58
Mus jagodowy
Mus jagodowy

Czy zastanawiałaś się kiedyś, jakie właściwości odżywcze mają jagody? Czy wiedziałaś, że zawiera kwasy organiczne, pektyny, witaminy z grupy B, prowitaminę A i witaminę C? Ponadto są doskonałym źródłem polifenoli (w tym luteiny) - związków, które nie tylko zmiatają wolne rodniki, ale także korzystnie wpływają na proces widzenia. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak mogłabyś je przyrządzić, wypróbuj mus jagodowy z winogronem.

Składniki:

  • 1 duża kiść zielonych winogron,
  • 1 duża kiść czerwonych winogron,
  • 300 ml jagód lub jeżyn.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Zielone winogrona przepuść przez sokowirówkę. Wlej do pojemniczków na lód i zamroź. Czerwone winogrona przepuść przez sokowirówkę razem z jagodami. Sok wlej do wysokiej szklanki, dodaj lodowe kostki winogronowe i udekoruj gronem owoców.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie183,0
Białko1,8 g
Tłuszcz1,0 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany47,4 g
Błonnik6,2 g
Witamina C25,5 mg
Witamina A12,0 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze