Trwa ładowanie...

Na co uważać, przygotowując kurczaka? Tych błędów się wystrzegaj!

Avatar placeholder
09.11.2018 12:15
drób
drób (mat. Klienta)

Drób od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na naszych stołach. Mięso kurczaka jest lekkostrawne i pełne łatwo przyswajalnego białka. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale czy na pewno wiesz, jak się z nim obchodzić? Istnieje kilka zasad, dzięki którym przyrządzisz soczystą potrawę, bez przykrych konsekwencji zdrowotnych. Sprawdź, czy znasz je wszystkie!

Kuchenne doświadczenie z kurczakiem zaczyna się w trakcie zakupów. Przyjrzyj mu się dokładnie – jeśli jest jasnoróżowy i lekko błyszczący, kup go bez obaw. Należy wystrzegać się żółtych, matowych egzemplarzy z nietypowymi przebarwieniami. Świeże mięso jest sprężyste. Sprawdzisz to, naciskając na nie palcem.

Godny zaufania produkt błyskawicznie wraca do wcześniejszego kształtu. Kupując mięso bez opakowania, warto sprawdzić, czy ma świeży zapach. Wolisz porcję owiniętą folią na tacce? Jeśli zauważysz na niej wodę, możesz mieć pewność, że kurczak nie jest pierwszej świeżości.

1. Przechowywanie

Zakupy bywają męczące, ale pod żadnym pozorem nie zostawiaj torby z kurczakiem na kuchennym blacie. Dłuższy czas spędzony w temperaturze pokojowej może skutkować szybszym rozwojem niechcianych bakterii i zepsuciem mięsa. Nie planujesz przygotowywać posiłku od razu? Szczelnie zapakowany kurczak powinien wylądować w lodówce. Odpowiednie zabezpieczenie pozwoli uniknąć plam na półkach i zanieczyszczenia innych produktów. Ułożenie kurczaka na najniższym poziomie jest dobrym pomysłem.

Jeśli coś pójdzie nie tak, żywność, która miała styczność z mięsnymi sokami, nadaje się tylko do wyrzucenia. W tym przypadku oszczędność nie popłaca! Zatrucia pokarmowego chcemy unikać za wszelką cenę.

2. Przygotowywanie mięsa

Umycie mięsa przed przyrządzeniem wydaje się czynnością oczywistą. Błąd! Opłukiwanie kurczaka pod bieżącą wodą powoduje jedynie rozprzestrzenienie się szkodliwych bakterii w całej kuchni. Narażone jest wszystko - zlew, naczynia, blaty, pozostawione na nich jedzenie… Może w takim razie namoczyć mięso w misce z wodą? Tego nawyku także należy się pozbyć! Przyjemne ciepło panujące w kuchni tworzy doskonałe warunki do rozmnażania się bakterii.

Woda z kranu nie jest wystarczająco gorąca, by skutecznie usunąć wszystkie drobnoustroje. Wysoka temperatura, z której korzystamy w czasie pieczenia, smażenia i gotowania, z powodzeniem pozbędzie się szkodliwych substancji. Należy dbać o to, by mięso miało jak najmniejszy kontakt z kuchennym wyposażeniem. Wszystko, czego dotknęło, wymaga dokładnego oczyszczenia. Dłonie nie są wyjątkiem! Myj je przez co najmniej pół minuty.

3. Krojenie

Masz jedną ulubioną i niezawodną deskę do krojenia? Lepiej znajdź miejsce dla drugiej. Krojenie mięsa nie powinno odbywać się przy użyciu tej samej deski, co obieranie i siekanie warzyw lub owoców. Wbrew pozorom, ten sprzęt bardzo trudno jest doprowadzić do porządku, dlatego najlepiej użyć desek szklanych, które są prostsze w utrzymaniu czystości.

To doskonałe miejsce do rozwoju niebezpiecznych bakterii. Mięso jest poddawane obróbce termicznej, więc o nie można być spokojnym. Sprawa wygląda gorzej, gdy przygotowujesz surówkę. Miej pewność, że naprawdę będzie porcją zdrowia!

Kierunek, w którym mięso jest krojone, ma znaczenie. Zawsze należy robić to w poprzek włókien, nie wzdłuż! To podstawa uzyskania soczystego, kruchego dania. Kurczak jest delikatnym produktem, więc tłuczek nie będzie potrzebny.

Wystarczy rozgnieść go dłonią, bez użycia maksymalnej siły. Przyprawy dodaje się po zakończeniu tej czynności – nigdy przed! Uwaga, niecierpliwi – zamrożone mięso tym bardziej nie nadaje się do rozbijania. W ten sposób można je tylko uszkodzić, co nie wpłynie pozytywnie na jego późniejszy smak.

Zamrożona porcja nie powinna znaleźć się ani na ogniu, ani w piecu. Istnieje spore ryzyko, że po przełożeniu na talerz mięso okaże się surowe i zimne w środku.

4. Przyrządzanie kurczaka

Zimna patelnia nie jest jego ulubionym środowiskiem. Na dobrze rozgrzanej mięso nie będzie przywierać do spodu. Możesz już zmniejszyć ogień. Przypalony kurczak nie jest Twoim celem! Ciągłe przesuwanie mięsa i przyciskanie go do dna garnka wcale nie przyspieszy jego przyrządzenia.

Zamiast tego błyskawicznie pozbawi kurczaka cennych soków. Na koniec zostało sporo niewykorzystanej panierki albo marynaty? Pozbądź się ich bez żalu. Wcześniejszy kontakt tych produktów z surowym mięsem nikomu nie wyjdzie na zdrowie.

Czas zastosować wskazówki w praktyce. Mięso z kurczaka to nieograniczone kulinarne możliwości – od tradycyjnych, polskich dań po egzotyczne frykasy z odległych stron świata. Pieczony w całości, filety w delikatnym sosie, a może chrupiące skrzydełka? Będzie pysznie! Inspirujące przepisy na przygotowanie piersi z kurczaka znajdziesz tutaj.

Artykuł sponsorowany

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze