Trwa ładowanie...

Nadmiar białka w organizmie

Avatar placeholder
26.03.2024 09:53
Nadmiar białka w organizmie
Nadmiar białka w organizmie (123RF)

Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy często decydują się na dietę z niską zawartością węglowodanów, zaś wybierają tę z przewagą białka. Zapewnia ono bowiem uczucie sytości na dłużej. Niestety, jego nadmiar może wywołać skutki uboczne.

spis treści

1. Zapotrzebowanie na białko

Dzienne zapotrzebowanie na białko uzależnione jest przede wszystkim od wieku, płci, a także trybu życia. Osoba dorosła, bez problemów zdrowotnych i dbająca o umiarkowaną aktywność fizyczną w ciągu dnia, powinna spożywać od 0,8 do 1,0 g białka na dobę. Przykładowo: kobieta ważąca 60kg nie powinna przekraczać 60 g białka na dzień.

Wyjątkiem są dzieci i młodzież, u których zapotrzebowanie na białko jest większe, ponieważ bierze udział w budowaniu mięśni oraz gwarantuje prawidłowy rozwój organizmu.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Zwiększenie masy ciała

Spożywanie zbyt dużej ilości białka może prowadzić do tycia. Nie można zapomnieć, że 1g białka to 4kcal, więc znaczne zwiększenie podaży białka w diecie, bez zwracania uwagi na kaloryczność może zwiększyć bilans energetyczny diety. Należy pamiętać o zbilansowanej diecie, która powinna zawierać odpowiedni poziom wszystkich składników odżywczych i być proporcjonalna do dziennego zapotrzebowania. Inaczej może zadziałać w odwrotny sposób, przynosząc niechciane efekty.

3. Odwodnienie

Nadmiar białka jest filtrowany przez nerki, a produktem ubocznym tego metabolizmu jest azot. Jeśli twoja dieta jest w nadmiarze bogata w białko, nerki muszą pracować na wysokich obrotach – ciężej, niż odbywa się to przy spożywaniu odpowiedniej ilości tego składnika odżywczego. Należy wiedzieć, że w przypadku problemów z nerkami dieta bogata w białko może grozić pogorszeniem ich funkcjonowania.

4. Problemy trawienne

Jeśli w twoich codziennych posiłkach znajduje się za dużo białka, możesz cierpieć na nudności, niestrawność, a także zaparcia. Podczas gdy jesz wiele produktów takich jak mięso, ryby, drób, ser lub inne wyroby mleczne, musisz pamiętać o dostarczaniu odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. W przeciwnym razie mogą towarzyszyć ci uciążliwe problemy z przewodem pokarmowym.

5. Nieświeży oddech i bóle głowy

W diecie o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, a z przewagą białka organizm przechodzi w stan ketozy. W tym procesie nasz organizm w celu produkcji energii zaczyna spalać tłuszcz zamiast węglowodanów, co prowadzi do produkcji ciał ketonowych. Z jednej strony pozwala to na szybki spadek masy ciała, jednakże w drastycznych przypadkach skutkiem ubocznym może być przejście organizmu w stan kwasicy ketonowej, której jednym z objawów może być nieprzyjemny zapach z ust, a także męczący ból głowy.

6. Spadek nastroju

Australijskie badania pokazują, że osoby będące na diecie niskowęglowodanowej cierpiały na pogorszenie nastroju, a także szybciej ulegały zdenerwowaniu i rozdrażnieniu. Jeśli zrezygnujesz z węglowodanów na rzecz zwiększenia porcji białek, możesz stać się drażliwy i zrzędliwy.

Największym problemem u osób spożywających zbyt duże ilości białka jest niewystarczające uzupełnianie takich składników jak błonnik pokarmowy, antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne, które możemy znaleźć w zbożach, owocach i warzywach. Nie warto zapominać o włączeniu do swojej diety również białek pochodzenia roślinnego.

Należy pamiętać o zbilansowanym menu, które nie pozostawi uszczerbku na zdrowiu. W tym celu należy udać się do dietetyka, który pomoże w ustaleniu odpowiedniej ilości poszczególnych składników odżywczych.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze