Trwa ładowanie...

Naleśniki z serem ricotta

Avatar placeholder
15.03.2017 19:00
Naleśniki z serem ricotta
Naleśniki z serem ricotta

Prawdziwym bohaterem tego przepisu nie są naleśniki same w sobie, lecz włoskiego pochodzenia biały serek ricotta. Jest serem typu miękkiego, którego głównym składnikiem są bardzo cenne białka albuminowe i globulinowe.

Składniki:

  • 1 paczka serka ricotta,
  • 2 duże jajka, oddzielone żółtka od białek,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki wanilii,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/4 kostki roztopionej masła,
  • owoce i syrop klonowy według upodobań.
Naleśniki z serkiem
Naleśniki z serkiem

Zwykłe naleśniki wymagają jakiegoś dopełnienia. Czemu nie skorzystać z włoskiego przepisu i nie dodać

zobacz galerię
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przygotowanie:

Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W przygotowanym naczyniu ubijaj ser i żółtka jajek. W trakcie ubijania dodawaj skórkę cytrynową, wanilię i cukier. Ubij na półsztywną masę. W innej misce połącz mąkę i stopione masło i wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Teraz powoli dodawaj do mąki ser z żółtkami. W niewielkiej misce ubij na sztywno białka jajek i dodaj do powstałej wcześniej mieszanki. Wymieszaj, aby masa była gładka i bez grudek. Rozgrzej na patelni trochę masła i, odmierzając chochlą, wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż po jednej i drugiej stronie przez kilka minut, po czym zdejmuj z patelni. Gdy wykorzystasz całe ciasto, włóż naleśniki do piekarnika na 5 minut. Podawaj z syropem klonowym i owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie409,12 kcal
Białka12,83 g
Węglowodany42,87 g
Tłuszcze20,55 g
Błonnik1,6 g

Komentarz:

Dobry ser ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek. Ma łagodny, słodkawy smak. Doskonale sprawdza się jako dodatek, także do naleśników.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze