Trwa ładowanie...

Napój, który usprawnia procesy trawienne i hamuje apetyt

Napój z pieprszem, imbirem i sokiem z cytryny w filiżance
Napój z pieprszem, imbirem i sokiem z cytryny w filiżance (123RF)

Wśród metod oczyszczania organizmu z toksycznych substancji wymienia się m.in. jednodniową głodówkę, wizytę w saunie czy picie soków. Można również włączyć do jadłospisu detoksykujący napój o prozdrowotnym wpływie na cały organizm. Nie tylko odtruwa, ale wspomaga odchudzanie i łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe.

spis treści

1. Lista składników niezbędnych do przygotowania detoksykującego napoju

  • szklanka ciepłej wody,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • łyżeczka miodu,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta suszonego lub 1/4 łyżeczki startego imbiru,
  • szczypta zmielonych goździków.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Do naczynia wlewamy sok z cytryny. Wsypujemy przyprawy i dodajemy miód. Po wymieszaniu składników dopełniamy szklankę wodą. Ponownie mieszamy i od razu wypijamy. Jeżeli napój ma również pełnić funkcję orzeźwiającą — należy go schłodzić w lodówce, a tuż przed spożyciem dodać plaster cytryny.

Przeczytaj także

2. Właściwości napoju detoksykującego

Oprócz tego, że ten napój odtruwa organizm, ma pozytywny wpływ na proces odchudzania i naszą ogólną kondycję. Jakie właściwości wykazuje?

  • oczyszcza i rozrzedza krew, czym przeciwdziała powstawaniu zakrzepów,
  • działa antybakteryjnie i antywirusowo,
  • odkwasza organizm, przywracając równowagę kwasowo-zasadową (zakwaszenie to jedna z przyczyn otyłości),
  • łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak wymioty, zatrucia, biegunka, niestrawność,
  • usprawnia metabolizm, dzięki czemu pomaga zredukować masę ciała.

3. Właściwości detoksykujące składników napoju

Najważniejszym składnikiem tego napoju o właściwościach oczyszczających jest pieprz cayenne, pozostałe — sok z cytryny, imbir i goździki — uzupełniają jego działanie.

Pieprz cayenne znany jest z tego, że likwiduje wzdęcia i wspomaga przebieg procesów trawiennych, zwiększając ilość enzymów i kwasów żołądkowych (co więcej, pomaga leczyć chorobę wrzodową, ponieważ pobudza wytwarzanie soków ochronnych, które przeciwdziałają tej dolegliwości). Ponadto przyspiesza proces usuwania toksycznych substancji z organizmu.

Dzięki zawartości kapsaicyny (związku chemicznego odpowiedzialnego za ostry smak) usprawnia też przemianę materii, a także zwiększa termogenezę, czyli proces wytwarzania ciepła. Jeżeli będziemy dodawać tę przyprawę do potraw okazjonalnie, zmniejszymy apetyt na dania słone i tłuste oraz desery.

Sok z cytryny ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wspomaga pracę wątroby, oczyszczając ten organ wewnętrzny z toksycznych substancji (pobudza produkcję żółci). W ten sposób przyspiesza proces detoksykacji całego organizmu, a także odkwasza go. Sok z cytryny zawiera również witaminę C — antyoksydant, który wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu. Co ciekawe, zmniejsza on uczucie głodu (hamuje łaknienie), zatem sprzyja utracie zbędnych kilogramów.

Cytrynowe napoje oczyszczające organizm
Cytrynowe napoje oczyszczające organizm [5 zdjęć]

W czasach, gdy nawet świeże warzywa i owoce z własnego ogródka naszpikowane są chemią, a większość produktów

zobacz galerię

Imbir zawdzięcza swój aromat składnikowi olejku eterycznego o nazwie zingiberol, lekko gorzki, palący smak zaś — substancjom żywicowym, takim jak gingerol. Dzięki nim ta przyprawa leczy wzdęcia i usprawnia trawienie. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i działa rozkurczowo. Ponadto wykazuje właściwości moczopędne, czym przeciwdziała obrzękom i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.

Goździki to źródło cennych składników odżywczych: dostarczają wapnia, żelaza i magnezu oraz witamin (A, C i K). Są bogate w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Substancje aktywne, które zawierają, pobudzają produkcję soków trawiennych. Przyprawa ta usprawnia przemianę materii i niweluje niestrawność.

Można ją wykorzystać do przygotowania naparu na dyskomfort trawienny (po uprażeniu goździków na patelni, miażdżymy je w moździerzu na proszek, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, po czym dodajemy trochę miodu).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze