Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Ocet malinowy

Avatar placeholder
14.03.2017 15:32
Ocet malinowy
Ocet malinowy (Zdjęcie autorstwa: Kate / CC BY 2.0)

Ocet malinowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek i dipów, sosów, gotowanych warzyw. Podkreśla smak potraw i nadaje im nowy smak. Wypróbuj przepis wegański na ocet malinowy, bo dzięki niemu twoja kuchnia zyska zupełnie nowy smak i aromat.

Składniki:

  • 125 g malin,
  • 500 ml 3% octu.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Rozgnieć maliny widelcem i wymieszaj z octem. Przełóż do dużego słoja i odstaw na jedną dobę. Następnego dnia przetrzyj przez gęste sito, a następnie przecedź przez filtr do kawy. Przelej do wyparzonej wrzątkiem butelki i dobrze ją zamknij. Przechowuj w ciemnym miejscu, by ocet nie stracił koloru.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie36,3
Białko1,6 g
Tłuszcz0,4 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany15,0 g
Błonnik8,4 g
Witamina C39,3 mg
Witamina A3,8 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze