Ogórek kiwano – właściwości i zastosowanie
Kiwano, zwany też ogórkiem rogatym lub kolczastym, to egzotyczny owoc pochodzący z tropikalnych krajów Afryki. Wygląda jak krzyżówka cytryny i ogórka z kolcami na powierzchni całej skórki. W smaku przypomina kiwi i banana - stąd zresztą wzięła się jego nazwa.
1. Gdzie kupić ogórek kiwano?
Zielono-żółty miąższ wraz z licznymi nasionami spożywa się na surowo. Owoce mogą także z powodzeniem służyć jako ozdoba – można je przechowywać nawet pół roku. W tym czasie kolor skórki zmienia się z zielonego na żółty, a miąższ zachowuje przydatność do spożycia.
Świeże kiwano można kupić w supermarketach lub na targach. Cena bywa bardzo zróżnicowana - od 2 do 10 zł, w zależności od sezonu. W polskich warunkach owoce można też samodzielnie hodować – najlepiej w szklarniach lub tunelach foliowych.
Jeśli zobaczymy na półkach sklepowych kiwano, dobrze je kupić - nie tylko ze względu na smak i walory estetyczne, ale również bogate korzyści zdrowotne.
2. Walka z nadwagą
Aż 80 proc. kiwano stanowi woda. Owoce są bardzo niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Z tych powodów warto wypróbować je jako zamiennik przekąsek, takich jak chipsy czy czekolada.
3. Wpływ afrykańskich ogórków na poprawę wzroku
Ogórki afrykańskie są bogate w witaminę A, czyli składnika niezbędnego do utrzymania dobrego wzroku. Witamina A jest istotna dla właściwej pracy siatkówki, czyli warstwy światłoczułych komórek umiejscowionych w tyle gałki ocznej.
4. Piękna skóra i poprawa odporności
Owoce kiwano są też bogatym źródłem witaminy C poprawiającej odporność. Jest ona także silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Wspomaga też wytwarzanie kolagenu, co sprawia, że cera jest miękka, jędrna i bez zmarszczek.
5. Walka z zaparciami
Dzięki temu, że owoce kiwano zawierają dużo wody, ich regularne spożywanie może pomóc w regulacji trawienia. Oprócz tego ogórki kolczaste zawierają sporo błonnika pokarmowego, który przeciwdziała zaparciom. Naukowcy sugerują, że regularne spożywanie błonnika znacznie obniża ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.
6. Wspomaganie mózgu
Włączenie kiwano do diety jest świetnym pomysłem dla osób wykonujących intensywną pracę umysłową. Owoce są naładowane witaminą E, która jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania istoty szarej mózgu. Według badań witamina E może także przeciwdziałać uszkodzeniom komórek mózgowych prowadzącym do rozwoju choroby Alzheimera.
7. Kalorie i wartości odżywcze w ogórku kiwano
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 233 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 44,0 kcal | 103 kcal |
Białko | 1,78 g | 4,15 g |
Węglowodany | 7,56 g | 17,62 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 1,26 g | 2,94 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 5,30 mg | 12,35 mg |