Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Ogórek kiwano – właściwości i zastosowanie

Avatar placeholder
30.04.2021 16:55
Ogórek kiwano – właściwości i zastosowanie
Ogórek kiwano – właściwości i zastosowanie (Flickr)

Kiwano, zwany też ogórkiem rogatym lub kolczastym, to egzotyczny owoc pochodzący z tropikalnych krajów Afryki. Wygląda jak krzyżówka cytryny i ogórka z kolcami na powierzchni całej skórki. W smaku przypomina kiwi i banana - stąd zresztą wzięła się jego nazwa.

spis treści

1. Gdzie kupić ogórek kiwano?

Ogórek kiwano jest coraz popularniejszy w Polsce
Ogórek kiwano jest coraz popularniejszy w Polsce (123RF)

Zielono-żółty miąższ wraz z licznymi nasionami spożywa się na surowo. Owoce mogą także z powodzeniem służyć jako ozdoba – można je przechowywać nawet pół roku. W tym czasie kolor skórki zmienia się z zielonego na żółty, a miąższ zachowuje przydatność do spożycia.

Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"

Świeże kiwano można kupić w supermarketach lub na targach. Cena bywa bardzo zróżnicowana - od 2 do 10 zł, w zależności od sezonu. W polskich warunkach owoce można też samodzielnie hodować – najlepiej w szklarniach lub tunelach foliowych.

Jeśli zobaczymy na półkach sklepowych kiwano, dobrze je kupić - nie tylko ze względu na smak i walory estetyczne, ale również bogate korzyści zdrowotne.

2. Walka z nadwagą

Aż 80 proc. kiwano stanowi woda. Owoce są bardzo niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Z tych powodów warto wypróbować je jako zamiennik przekąsek, takich jak chipsy czy czekolada.

3. Wpływ afrykańskich ogórków na poprawę wzroku

 

Ogórki afrykańskie są bogate w witaminę A, czyli składnika niezbędnego do utrzymania dobrego wzroku. Witamina A jest istotna dla właściwej pracy siatkówki, czyli warstwy światłoczułych komórek umiejscowionych w tyle gałki ocznej.

4. Piękna skóra i poprawa odporności

 

Owoce kiwano są też bogatym źródłem witaminy C poprawiającej odporność. Jest ona także silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Wspomaga też wytwarzanie kolagenu, co sprawia, że cera jest miękka, jędrna i bez zmarszczek.

5. Walka z zaparciami

Dzięki temu, że owoce kiwano zawierają dużo wody, ich regularne spożywanie może pomóc w regulacji trawienia. Oprócz tego ogórki kolczaste zawierają sporo błonnika pokarmowego, który przeciwdziała zaparciom. Naukowcy sugerują, że regularne spożywanie błonnika znacznie obniża ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.

6. Wspomaganie mózgu

Włączenie kiwano do diety jest świetnym pomysłem dla osób wykonujących intensywną pracę umysłową. Owoce są naładowane witaminą E, która jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania istoty szarej mózgu. Według badań witamina E może także przeciwdziałać uszkodzeniom komórek mózgowych prowadzącym do rozwoju choroby Alzheimera.

7. Kalorie i wartości odżywcze w ogórku kiwano

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 233 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 44,0 kcal 103 kcal
Białko 1,78 g 4,15 g
Węglowodany 7,56 g 17,62 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,26 g 2,94 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 5,30 mg 12,35 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze