Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Omlet indyjski

Avatar placeholder
14.03.2017 13:53
Omlet indyjski
Omlet indyjski

Omlet indyjski to nowy pomysł na przyrządzenie omletu. Jest odpowiedni dla amatarów pikantnych i ostrych smaków, bo do jego przygotowania używa się papryczek chilli. Omlet indyjski najlepiej podawać z surówką ze świeżych warzyw. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż kwadrans.

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 2 małe cebulki,
  • 2 papryczki chilli,
  • pęczek kolendry,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Wbij jaja do miski, dodaj posiekaną cebulkę (powinna być bardzo rozdrobniona), cienkie plasterki papryczek chilli, a także większość pokrojonej kolendry. Rozgrzej olej na patelni i usmaż dwa cienkie omlety, jeden po drugim. Powinny być złociste. Złóż je na pół, udekoruj listkami kolendry.

Kalorie139,7 kcal
Białko8,0 g
Tłuszcz10,2 g
Cholesterol180,0 mg
Węglowodany6,2 g
Błonnik1,9 g
Witamina C52,9 mg
Witamina A370,2 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze