Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Orzechy łagodzą cukrzycę!

Avatar placeholder
22.06.2015 14:49
Orzechy łagodzą cukrzycę!
Orzechy łagodzą cukrzycę!

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców ze szpitala Św. Michała i Uniwersytetu w Toronto wskazują, że diabetycy mogą w sposób naturalny wspomagać proces leczenia cukrzycy. Metoda jest bardzo prosta, a w dodatku smaczna: należy po prostu codziennie spożywać porcję orzechów.

1. Dieta w cukrzycy

Zdrowa dieta orzechowa
Zdrowa dieta orzechowa

Dietetycy już od dawna wskazują, że regularne włączanie orzechów do codziennej diety może mieć wręcz

zobacz galerię

Cukrzyca typu II nazywana insulinoniezależną jest chorobą przewlekłą. Chorzy, prowadząc zdrowy tryb życia oraz odpowiednio się odżywiając, mogą w znaczący sposób wpływać na gospodarkę weglowodanową. Dlatego podstawą leczenia w tych przypadkach jest właśnie odpowiednio zbilansowana dieta, która w wielu przypadkach wystarcza do utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi bez zażywania leków.

W badaniu opublikowanym w internetowym czasopiśmie „Diabetes Care”, zespół naukowców pod kierownictwem dr. Davida Jenkinsa z Uniwersytetu w Toronto opublikował wyniki badań dotyczących właśnie modyfikacji diety w cukrzycy typu II. Wynika z nich, że spożywanie już około 60 gramów orzechów dziennie pozwala skutecznie kontrolować glikemię oraz stężenie lipidów.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

W trakcie badań chorym ustalono trzy różne rodzaje diet, w których węglowodany dostarczane były z różnymi rodzajami produktów:

  • w pierwszej były to popularne w Stanach Zjednoczonych muffiny (niewielkie babeczki),
  • druga grupa dostawała zamiast nich miks różnych rodzajów orzechów,
  • w trzeciej diecie natomiast połączono muffiny z orzechami.

Pacjentów stosujących każdy z tych typów diety poddawano w trakcie jej trwania badaniom określającym poziom glukozy we krwi oraz stężenie tak zwanego „złego cholesterolu” LDL. Każdemu z nich przeprowadzono także test HbA1c, czyli tak zwanej hemoglobiny glikowanej – będący bardzo dobrym wskaźnikiem wyrównania cukrzycy. O ile bowiem doraźna kontrola glukozy pozwala jedynie określić jej poziom w danym momencie (wykonywania testu), o tyle HbA1c pokazuje średnią wartość cukru we krwi na przestrzeni ostatnich 6 miesięcy.

2. Orzechy w diecie cukrzyka

Wyniki wskazują, że orzechy mogą być istotne w leczeniu cukrzycy. Najlepszą poprawę kontroli glikemii uzyskano u osób, w diecie których węglowodany zastąpione zostały samymi orzechami. W pewnym stopniu polepszyła się ona również u tych badanych, którzy dostawali zestaw mieszany – muffiny i orzechy. Same babeczki natomiast nie miały pozytywnego wpływu na kontrolę cukrzycy u badanych pacjentów.

Jak wyjaśnił dr Jenkins – wyraźną poprawę wskaźnika HbA1c uzyskano tylko w przypadku stosowania diety z pełną porcją orzechów. Węglowodany uzupełniane właśnie nimi pozwalały też na znaczne obniżenie poziomu LDL i utrzymanie lepszych wyników regularnej kontroli glukozy we krwi. Orzechy nie tylko pomagają - ale i nie szkodzą. Naukowcy wskazali również na inny istotny fakt: ani w ich badaniach, ani w żadnych poprzednich, wyniki nie wskazywały na negatywne efekty zjadania wskazanych porcji orzechów. Pacjenci utrzymywali prawidłową masę ciała, co również jest istotne w przypadku cukrzyków – każdy „nadliczbowy” kilogram obciąża bowiem organizm i zmniejsza skuteczność wykorzystania hormonu insuliny.

Dietetycy zresztą już od dawna sugerują, że regularne spożywanie orzechów korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz stanowią świetne źródło witaminy E. Ponadto zawierają znaczne ilości składników mineralnych – magnezu, potasu czy fosforu. W związku z tym polecane są również osobom, które pracują umysłowo i potrzebują poprawić koncentrację i zdolności intelektualne.

Ewa Czarczyńska

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze