Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Orzechy włoskie chronią przed rakiem piersi!

Avatar placeholder
12.02.2020 23:24
Orzechy włoskie chronią przed rakiem piersi!
Orzechy włoskie chronią przed rakiem piersi!

Orzechy włoskie należą do najzdrowszych orzechów dostępnych na polskim rynku. Wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Najnowsze wyniki badań wykazały, że codzienne spożywanie orzechów włoskich zmniejsza o połowę ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.

1. Orzechy chronią przed rakiem

Naukowcy z Uniwersytetu Marshalla w Huntington (Zachodnia Wirginia) wykazali, że spożywanie orzechów włoskich chroni przed rozwojem nowotworu sutka. Przeprowadzono doświadczenie na myszach, które przez całe życie spożywały codziennie umiarkowaną ilość orzechów. W przeliczeniu na masę ciała człowieka wynosiła ona 60 gramów, czyli około 10 orzechów. Orzechy były również obecne w pożywieniu myszy ciężarnych (czyli w okresie płodowym) oraz karmiących młode. Wyniki porównywano z grupą gryzoni, których pokarm nie zawierał orzechów. Okazało się, że myszy, których dieta przez całe życie zawierała orzechy, chorowały o połowę rzadziej na raka sutka niż zwierzęta karmione w tradycyjny sposób. Ponadto, jeśli nowotwór sutka pojawił się, guzy oraz ich liczebność była mniejsza. To jest bardzo ważna informacja, biorąc pod uwagę fakt, że organizmy myszy wykazywały genetyczne predyspozycje do występowania raka. Przeprowadzając badania z zakresu biologii molekularnej, dowiedziono, że dieta zawierająca orzechy włoskie zmniejsza ekspresję (aktywność) licznych genów, które odgrywają istotną rolę w rozwoju raka sutka. Wyniki tych badań wskazują, że spożycie orzechów włoskich powinno być stałym elementem diety osób dorosłych, a w szczególności kobiet w ciąży oraz matek karmiących, gdyż chronią przed rozwojem nowotworów u potomstwa.

2. Właściwości orzechów włoskich

Orzechy wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, które wynikają z obecności w nich wielu substancji odżywczych oraz aktywnych. Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które chronią przed rozwojem schorzeń układu krążenia: choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy, zawału serca i nadciśnienia. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania układu nerwowego. Ich obecność w diecie zapobiega suchości skóry, trądzikowi oraz wspomaga leczenie depresji i alergii, a także chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów). Obecna w orzechach witamina E, zwana witaminą młodości i płodności, wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Usuwa wolne rodniki, które uszkadzają błony komórkowe oraz przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Jest niezbędna do prawidłowej budowy oraz funkcjonowania skóry i układu nerwowego. Jej niedobór powoduje zaburzenia płodności, a także zwiększa ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Orzechy włoskie dostarczają organizmowi soli mineralnych. Zawierają również spore ilości błonnika, który reguluje pracę jelit, przeciwdziała zaparciom oraz chroni przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego. Ponadto są bogatym źródłem magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, poprawia pamięć oraz zdolność koncentracji. Dlatego osoby wykonujące pracę umysłową lub uczące się powinny spożywać codziennie garść orzechów włoskich. Spośród wszystkich orzechów, orzechy włoskie wykazują najwyższą aktywność antyoksydacyjną, która wynika z obecności w nich polifenoli. Polifenole wykazują zdolność usuwania wolnych rodników, mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Jedzenie stanowi ważny rodzaj lekarstwa w naszej diecie. Sposób, w jaki się odżywiamy ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania organizmu, dlatego warto pamiętać o wzbogacaniu codziennej diety o zdrowe produkty.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze