Trwa ładowanie...

Patelnia ceramiczna - patelnia teflonowa, właściwości, zalety

Avatar placeholder
16.04.2021 09:56
Patelnia ceramiczna - patelnia teflonowa, właściwości, zalety
Patelnia ceramiczna - patelnia teflonowa, właściwości, zalety

Patelnia ceramiczna szturmem zdobyła sklepowe półki i miejsce na naszych palnikach. Można na niej smażyć bez tłuszczu i ma wiele innych właściwości. Jakie są właściwości patelni ceramicznej? Czy naprawdę warto po niż sięgnąć? Dlaczego lepiej wybrać patelnię ceramiczną niż patelnię teflonową?

spis treści

1. Patelnia ceramiczna a patelnia teflonowa

Kiedy patelnie teflonowe wchodziły na rynek były numerem jeden. Można na nich było smażyć bez tłuszczu, powierzchnia była śliska i nic nam do patelni teflonowej nie przywierało. Sama patelnia teflonowa nie jest niebezpieczna. Teflon rozkłada się w temperaturze 400 stopni Celsjusza, natomiast kiedy smażymy potrawy patelnia rozgrzewa się maksymalnie do 330 stopni Celsjusza.

Problem z patelniami teflonowymi zaczyna się przy procesie ich produkowania. Do produkcji patelni teflonowych używa się kwasu perfluorooktanowego, który jest szkodliwy przede wszystkim dla osób, które pracują przy wytwarzaniu teflonu. Być może sam proces produkcji teflonu może być niekorzystny dla środowiska naturalnego. Więc jak widać patelnia teflonowa sama w sobie nie jest dla nas niebezpieczna. Skąd w takim razie zainteresowanie patelniami ceramicznymi?

Zobacz film: "Bezbłędny patent na naleśniki. Wystarczy czysta patelnia"
Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy
Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy [5 zdjęć]

Wyobraź sobie rybę w chrupiącej panierce, pachnącą ziołami i podaną z pyszną sałatką warzywną. Takie

zobacz galerię

2. Patelnia ceramiczna – właściwości

Po pierwsze patelnia ceramiczna jest bardziej naturalna. Powłoka ceramiczna, która znajduje się na patelni jest wykonana z minerałów i gliny. Jest ona wypiekana w temperaturze 1250 stopni Celsjusza. Staje się ona twarda i gładka co zapobiega przywieraniu potraw.

Patelnia ceramiczna może być nagrzana do 400 stopni Celsjusza. Można ją także chłodzić i jeżeli jest taka potrzeba, to można włożyć patelnię ceramiczną do zamrażarki (maksymalna temperatura to minus 20 stopni Celsjusza). Ważne jest to, aby nie narażać patelni ceramicznej na nagłe zmiany temperatury ponieważ w ten sposób możemy uszkodzić patelnię.

3. Patelnia ceramiczna – zalety

Zaletą patelni ceramicznej jest jej gładka powierzchnia. Dzięki temu potrawy do niej nie przywierają a samo mycie patelni nie sprawia żadnych trudności. Inną zaletą patelni ceramicznej jest jej proces produkcji. Ponieważ są to składniki naturalne produkcja patelni ceramicznej nie jest obciążeniem dla naszego środowiska naturalnego.

Patelnia ceramiczna równomiernie się rozgrzewa. Jest to bardzo istotne ponieważ potrawa będzie się podgrzewała jednakowo w każdym miejscu na patelni ceramicznej. Patelnia ceramiczna także długo utrzymuje ciepło co pozwala na oszczędność energii.

Zobacz także:

Powłoka ceramiczna nie wpływa na smak przygotowywanych potraw. Patelnie ceramiczne można używać na kuchenkach gazowych oraz na kuchenkach indukcyjnych. Oczywiście należy sprawdzać oznakowanie czy dana patelnia nadaje się na kuchenkę indukcyjną.

Cena patelni ceramicznej, która jest dobrej jakości i posłuży nam przez wiele lat to około 140 zł za patelnię o średnicy 28 cm.

Zaletą jest niewątpliwie to, że rynek patelni ceramicznych sie rozszerza. Bez problemu kupimy patelnię ceramiczną w każdym rozmiarze małą, średnią czy dużą. Patelnia ceramiczna do naleśników również znajduje się na sklepowych półkach. W sklepach można znaleźć także ceramiczne patelnie do grillowania.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze