Trwa ładowanie...

Peklowana wołowina w puszce a wędzona peklowana wołowina

Peklowana wołowina w puszce a wędzona peklowana wołowina
Peklowana wołowina w puszce a wędzona peklowana wołowina

Wołowina, czyli mięso wołowe jest otrzymywane z bydła powyżej 6. miesiąca życia. To jeden z podstawowych składników kuchni europejskiej i amerykańskiej. Najwięcej wołowiny produkują Stany Zjednoczone i Brazylia. Czerwone mięso jest wykorzystywane do wielu popularnych dań, takich jak steki, hamburgery, gulasze i pieczenie.

spis treści

1. Składniki odżywcze peklowanej wołowiny w puszce

Peklowana wołowina w puszce w 100 gramach posiada wartość energetyczną 250 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

Zobacz film: "Jak marynować wołowinę"
  • 27,1 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Peklowana wołowina w puszce ma w 100 g 14,93 g tłuszczów, w tym:

  • 6,18 g tłuszczów nasyconych,
  • 5,96 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,63 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 86,0 mg cholesterolu.

2. Peklowana wołowina w puszce – jakie ma witaminy?

Peklowana wołowina w puszce to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,15 mg witaminy E, 10,00 i.u. witaminy D oraz 1,60 µg witaminy K.

Peklowana wołowina w puszce zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,02 mg witaminy B1,
  • 0,15 mg witaminy B2,
  • 2,43 mg witaminy B3,
  • 89,2 mg witaminy B4,
  • 0,63 mg witaminy B5,
  • 0,13 mg witaminy B6,
  • 9,00 µg witaminy B9,
  • 1,62 µg witaminy B12.

3. Peklowana wołowina w puszce – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Peklowana wołowina w puszce ma w sobie:

  • 12,00 mg wapnia,
  • 2,08 mg żelaza,
  • 14,00 mg magnezu,
  • 111 mg fosforu,
  • 136 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 897 mg sodu, 3,57 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 42,9 µg selenu.

4. Kalorie peklowanej wołowiny w puszce

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 250 kcal 70,9 kcal
Białko 27,1 g 7,68 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 14,93 g 4,23 g
Tłuszcze nasycone 6,18 g 1,75 g
Tłuszcze jednonienasycone 5,96 g 1,69 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,63 g 0,18 g
Cholesterol 86,0 mg 24,4 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

5. Składniki odżywcze wędzonej peklowanej wołowiny

Wędzona peklowana wołowina w 100 gramach posiada wartość energetyczną 133 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 20,2 g białka,
  • 1,86 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Wędzona peklowana wołowina ma w 100 g 4,42 g tłuszczów, w tym:

  • 1,81 g tłuszczów nasyconych,
  • 1,83 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,23 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 46,0 mg cholesterolu.

6. Wędzona peklowana wołowina – jakie ma witaminy?

Wędzona peklowana wołowina to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Wędzona peklowana wołowina zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,08 mg witaminy B1,
  • 0,18 mg witaminy B2,
  • 4,58 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,59 mg witaminy B5,
  • 0,35 mg witaminy B6,
  • 8,00 µg witaminy B9,
  • 1,73 µg witaminy B12.

7. Wędzona peklowana wołowina – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Wędzona peklowana wołowina ma w sobie:

  • 8,00 mg wapnia,
  • 2,85 mg żelaza,
  • 21,0 mg magnezu,
  • 181 mg fosforu,
  • 377 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 1,258 mg sodu, 3,93 mg cynku, 0,03 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 19,70 µg selenu.

8. Kalorie wędzonej peklowanej wołowiny

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 plasterek, 30 g)
Wartość energetyczna 133 kcal 37,2 kcal
Białko 20,2 g 5,65 g
Węglowodany 1,86 g 0,52 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 4,42 g 1,24 g
Tłuszcze nasycone 1,81 g 0,51 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,83 g 0,51 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,23 g 0,06 g
Cholesterol 46,0 mg 12,88 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze