Trwa ładowanie...

Plaster bekonu dziennie zwiększa o połowę ryzyko demencji

Avatar placeholder
23.03.2021 10:28
Jedzenie bekonu zwiększa ryzyko występienia demencji
Jedzenie bekonu zwiększa ryzyko występienia demencji (Getty Images)

Już wcześniej naukowcy przestrzegali, że jedzenie bekonu może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Najnowsze badania pokazują, że nawet jeden plasterek bekonu dziennie może zwiększać ryzyko rozwoju demencji i to aż o 50 proc.

spis treści

1. Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko demencji

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Leeds przeanalizował parametry genetyczne i zdrowotne 500 tys. Brytyjczyków, których dane były zawarte w bazie Biobank. Były to osoby w wieku od 40 do 69 lat.

Plaster bekonu dziennie zwiększa o połowę ryzyko demencji
Plaster bekonu dziennie zwiększa o połowę ryzyko demencji (Getty Images)
Zobacz film: "Koktajl oczyszczający wątrobę z toksyn"

Wyniki badania okazały się zaskoczeniem. Bo choć od dawna było wiadomo, że spożywanie wysokokalorycznych przetworzonych pokarmów jest szkodliwe dla naszego zdrowia, to nie przypuszczano, że aż do tego stopnia. Analiza brytyjskich naukowców wykazała, że nawet jeden plasterek bekonu albo po prostu 25 g. przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia demencji nawet o 44 proc.

Ryzyko wystąpienia choroby wzrasta zależności od predyspozycji genetycznych.

Z kolei nieprzetworzone mięso chroni przed wystąpieniem choroby. Jedzenie 50 g dziennie wołowiny, wieprzowiny lub cielęciny, zmniejsza ryzyko demencji o prawie 1/5.

"Mamy coraz więcej dowodów na to, że spożycie przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko wystąpienia szeregu chorób" - opowiada Huifeng Zhang, jeden z badaczy.

2. Najbardziej są narażeni mężczyźni

Naukowcy ustalili, że w ciągu ostatnich 8 lat w Wielkiej Brytanii średnio odnotowywano ok. 2900 przypadków demencji, w tym choroby Azheimera.

Najczęściej na te choroby diagnozowano u mężczyzn. Z reguły były to osoby mniej wykształcone, które palili, miały nadwagę oraz jadły więcej fast foodów, a mniej owoców i warzyw.

"Badania nad czynnikami ryzyka wystąpienia demencji, pomogą nam zmniejszyć liczby przypadków tej wyniszczającej choroby" - powiedział prof. Janet Cade, która nadzorowała badania.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze