Trwa ładowanie...

Płatki kukurydziane - co to takiego, jakie witaminy zawierają

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
05.04.2024 16:34
Płatki kukurydziane można podawać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub owocowym smoothie.
Płatki kukurydziane można podawać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub owocowym smoothie. (123rf)

Płatki kukurydziane powstają na skutek procesu ekstruzji ziaren kukurydzy. Ten niezwykle smaczny produkt żywnościowy cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Płatki kukurydziane można podawać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub owocowym smoothie. Co znajduje się w składzie płatków kukurydzianych? Na co warto zwrócić uwagę, wybierając płatki śniadaniowe?

spis treści

1. Płatki kukurydziane – co to takiego?

Płatki kukurydziane (ang. corn flakes) to produkt żywnościowy powstający wskutek procesu ekstruzji ziaren kukurydzy. Zostały wynalezione w 1898 roku przez doktora Johna Harveya Kellogga oraz jego brata Willa Keitha Kellogga.

Współcześnie płatki kukurydziane produkuje się w ogromnych zakładach przetwórczych. Jak wygląda produkcja tego produktu żywnościowego?

Zobacz film: "Nowa piradmida żywieniowa"

W pierwszej kolejności ugotowane ziarna kukurydzy mieli się na drobną papkę. Drugi etap to przesiewanie przez sito powstałego produktu (specjalne sito pozwala nadać płatkom odpowiedni kształt). W trakcie ostatniego etapu produkt jest wypiekany w piecu. Proces wypiekania powoduje kurczenie się i twardnienie tzw. corn flakes’ów.

Płatki kukurydziane idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Mogą być spożywane również z mlekiem, jogurtem naturalnym czy kefirem.

Czytaj więcej

2. Płatki kukurydziane – jakie witaminy zawierają?

Płatki kukurydziane, które zostały wyprodukowane z wysokiej jakości kukurydzy to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. W ich składzie możemy znaleźć m.in.:

  • niacynę, która wspomaga pracę mózgu,
  • ryboflawinę, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy człowieka,
  • witaminę C, która chroni nasz organizm przed drobnoustrojami,
  • witaminę E, która chroni nas przed przedwczesnym starzeniem się,
  • witaminę D, która wspomaga układ kostny i wpływa na stan naszego uzębienia,
  • fosfor, który bardzo korzystnie wpływa na zdrowie kości i układ nerwowy,
  • witaminę K, która działa przeciwzapalnie i wpływa na procesy krzepnięcia krwi,
  • selen, który działa antyoksydacyjnie,
  • żelazo, jeden ze składników hemoglobiny, która transportuje tlen.

3. Płatki kukurydziane – na co zwrócić szczególną uwagę?

Płatki kukurydziane to ulubiony produkt śniadaniowy wielu Polaków. W sklepach spożywczych czy supermarketach znajdziemy mnóstwo opakowań z tzw. corn flakesami. Niestety, duża część dostępnych na rynku płatków kukurydzianych produkowana jest z mąki kukurydzianej lub grysu. Takie płatki mają długi termin przydatności, są często wzbogacane barwnikami, emulgatorami oraz substancjami słodzącymi, np. syropem glukozowo-fruktozowym.

Zanim zakupisz płatki śniadaniowe, zwróć uwagę na…

"Wybierając płatki, warto zwrócić uwagę na opakowanie, osobiście wybieram papierowe torebki - nie foliowe. Warto również czytać etykiety - w płatkach powinny być tylko płatki - bez dodatkowych substancji. Należy unikać cukru, tłuszczy trans i dodatków E. Jeśli chodzi o kalorie - tutaj wszystko zależy od tego, czy płatki będą podawane z wodą, jogurtem naturalnym czy mlekiem, a jeśli na mleku, to czy na roślinnym, czy zwierzęcym. Kaloryczność zależy również od liczby dodatków i ich źródła - czy np. zawierają dodatkowy cukier lub tłuszcz. Można oszacować, że porcja ok. 300 g może się mieć od 200 kcal do ok. 400 kcal" - wyjaśnia dietetyk - Sylwia Ogrodowczyk.

Płatki kukurydziane warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością. Wybieraj zdrowe, naturalne płatki kukurydziane bio, które zawierają szereg cennych składników odżywczych oraz witamin i minerałów.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze