Trwa ładowanie...

Produkty, których nie lubi twoja trzustka (WIDEO)

Zapalenie trzustki to poważna i trudna do wyleczenia dolegliwość. Duże znaczenie w zapobieganiu chorobom tego organu ma dieta.

Niektóre pokarmy wpływają szczególnie źle na narząd. O których mowa? Produkty, których nie lubi twoja trzustka. Trzustka jest narządem umiejscowionym za żołądkiem i łączącym się z jelitami tuż pod nim.

Organ ten jest odpowiedzialny za produkcję enzymów, które pomagają w trawieniu białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest również odpowiedzialny za produkcję insuliny, która reguluje poziom glukozy we krwi.

Jakie produkty żywnościowe niszczą trzustkę? Przetworzona żywność, która zawiera duże ilości rafinowanej białej mąki, cukru i częściowo uwodornionych olejów, może uszkadzać trzustkę.

Biały chleb, makarony i słodkie przekąski] mogą wywołać skok produkcji insuliny, który zaburza funkcjonowanie organu. Czerwone mięso. Według Centrum Medycznego Uniwersytetu Maryland osoby z zapaleniem trzustki powinny unikać jedzenia czerwonego mięsa.

Zawiera ono wysoki poziom tłuszczów nasyconych, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie organu. Trójglicerydy zawarte w szynce i bekonie również mogą powodować stany zapalne.

Chude mięso, tofu, fasola i ryby to produkty, które powinny znaleźć się w diecie chorego. Alkohol jest jednym z najbardziej szkodliwych produktów, przyczyniających się do rozwoju chorób trzustki.

Osoby z zapaleniem trzustki powinny unikać spożywania alkoholu w jakiejkolwiek formie. Podobnie jak rafinowane cukry, alkohol zwiększa produkcję insuliny we krwi. Obniża też poziom przeciwutleniaczy w organizmie, co zwiększa prawdopodobieństwo zapalenia trzustki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze