Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Agnieszka Kopacz

Produkty poprawiające stan włosów i paznokci

Produkty poprawiające stan włosów i paznokci
Produkty poprawiające stan włosów i paznokci

Kobiety w każdym wieku marzą o tym, by zawsze czuć się piękne. Dlatego też spędzają długie godziny przed lustrem, aby odpowiednio zadbać o swoją twarz, włosy, skórę. Tymczasem wystarczy naprawdę niewiele, żeby czuć się pięknie każdego dnia. Kondycja naszych paznokci, włosów czy skóry zależy bowiem w dużej mierze od tego, w jaki sposób się odżywiamy. Jeśli więc chcemy poprawić swój wygląd zewnętrzny, możemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Poniżej przedstawiamy listę produktów spożywczych, które bardzo korzystnie wpływają na stan skóry, włosów oraz paznokci.

spis treści

1. Dziki łosoś

Łosoś, który nie pochodzi z hodowli posiada dobroczynne składniki (m.in. selen, kwasy omega-3), które nawilżają skórę, sprawiają, że szybciej się goi oraz chronią ją przed niebezpiecznym działaniem promieni UV. Ponadto, zapobiegają pojawianiu się stanów zapalnych.

Łosoś doskonale pasuje do sałatek, makaronów, a nawet kanapek. Należy jednak pamiętać, aby wybierać te ryby, które zostały złowione w ich naturalnym środowisku. Powinniśmy unikać łososi wędzonych, ponieważ zawierają one pireny oraz furany, które nie są dobre dla naszego zdrowia.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Jogurt

Jogurt to produkt mleczny, który zawiera w swoim składzie mnóstwo wapnia (ten niskotłuszczowy ma go więcej niż chude mleko). Wapń wpływa zaś bardzo korzystanie na stan paznokci, a także zębów. Jeśli nie lubimy jogurtu naturalnego, możemy wzbogacić go o owoce bądź musli, wtedy będzie znacznie smaczniejszy.

3. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są wciąż mniej popularne niż te tradycyjne. Jednak odpowiednio przyrządzone (z ziołami i czosnkiem) są również bardzo smaczne. Ponadto są one źródłem beta-karotenu, który zatrzymuje procesy starzenia się skóry.

4. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek posiada wiele cennych składników, które sprawiają, że nasza skóra wygląda naprawdę pięknie – oliwa jest m.in. źródłem witaminy E. Dzięki temu pomaga zregenerować warstwę lipidową naskórka. Ponadto, korzystnie wpływa na stan włosów, sprawia, że są zdrowsze i bardziej nawilżone. Należy jednak pamiętać, aby oliwę dodawać do potraw tuż przed ich podaniem. Dzięki temu nie utraci ona swoich cennych właściwości.

5. Ostrygi

Ostrygi wciąż uważane są przez większość polskich konsumentów za ekskluzywny produkt. Potrawy z tymi owocami morza najczęściej jadamy w restauracjach. Jednak z pewnością warto spożywać je częściej. Zawierają one bowiem cynk, który poprawia stan włosów, skóry oraz paznokci. To jednak nie wszystko. Ostrygi są również źródłem witamin, a także magnezu, żelaza, manganu oraz miedzi, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

6. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie, w przeciwieństwie do ostryg, są produktem łatwo dostępnym, a zawierają w swoim składzie również wiele cennych składników, m.in. kwasy omega-3, które pomagają zachować odpowiedni stan nawilżenia skóry, witaminę E oraz C – strażników młodej skóry.

7. Pomidory

Jedząc pomidory, dostarczamy swojemu organizmowi likopenu. Jest to karotenoid, który przede wszystkim chroni nasz organizm przed rozwijaniem się zmian nowotworowych. Ponadto, likopen hamuje procesy starzenia się skóry. Jednak należy pamiętać, że najlepiej przyswajalny likopen znajduje się w przetworzonych lub ugotowanych pomidorach.

8. Gorzka czekolada

Gorzka czekolada jest źródłem flawonoidów. Składniki te sprawiają, że nasza skóra jest bardziej nawilżona. Pomagają również chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Jeśli chcemy dostarczyć swojemu organizmowi jak najwięcej flawonoidów, powinniśmy wybierać czekoladę, która zawiera minimum 70% kakao.

9. Szpinak

Szpinak jest wciąż kojarzony, szczególnie wśród młodych osób, z czymś niesmacznym. Tymczasem, odpowiednio przyprawiony jest prawdziwym przysmakiem. Ponadto, posiada w swoim składzie mnóstwo cennych składników, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W porcji szpinaku możemy odnaleźć m.in. kwas foliowy, żelazo, luteinę, kwasy omega-3, beta-karoten, potas, a także witaminy (C, B, E). Bardzo ważne jest, by szpinak spożywać z nabiałem, np. mlekiem, białym serem czy śmietaną. Dzięki temu szczawiany zawarte w szpinaku nie będą łączyć się z wapniem, który znajduje się w naszych kościach.

10. Borówki

Borówki łączą w sobie to, co przyjemne oraz pożyteczne. Są bardzo smacznymi owocami, a przy tym zawierają składniki, które są korzystne dla naszego zdrowia. Są więc źródłem przeciwutleniaczy, co w efekcie pozwala dłużej zachować młody wygląd skóry. Ponadto owoce te zawierają cynk i selen – mikroelementy poprawiające stan włosów oraz paznokci. To nie wszystko. W borówkach można znaleźć fitoestrogeny. Pod tą nazwą kryją się związki organiczne, które sprawiają, ze skóra jest elastyczniejsza i lepiej nawilżona.

Borówki z powodzeniem można zastąpić czarnymi jagodami (powinny być jednak dziko rosnące).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze